Новини
АКТУАЛЬНО

У Хмельницькому СІЗО ввели ряд обмежень

У Хмельницькому СІЗО ввели заборону на прохід відвідувачів, окрім адвокатів та правозахисників.

Також обмежили етапування ув’язнених та засуджених. Про це Суспільному розповідає заступник начальника Хмельницького слідчого ізолятора Вадим Остапюк.

Хмельничанка Оксана принесла передачу братові. На камеру говорити відмовилася. Але, каже, у СІЗО так само бояться вірусу, як і всюди. Тому принесла братові миючі засоби та фрукти, аби зміцнював імунітет. Передачі приймаються, як і раніше, поки обмежень немає, розповідає заступник начальника СІЗО Вадим Остапюк.

“Температурний скринінг тих, хто передають, тоді вони допускаються до кімнати прийому посилок і передач, раціон необмежений, пропонуємо передавати більше продуктів харчування, які містять вітаміни і такі ж самі вітаміни приймає медична частина, якщо це засудженим передають рідні.”

Усі побачення з рідними у СІЗО під забороною, каже Вадим Остапюк. Додає: доступ на територію СІЗО наразі мають лише адвокати.

“В них вимірюється температура тіла за допомогою градусника, якщо температура тіла перевищує норму, складається відповідний акт з долученням до особової справи особи, до якої вони прибули, і особа в установу не допускається. Так само співробітники установи, які прибувають з підвищеною температурою на службу, до служби не допускаються і направляються в заклади охорони здоров’я.”

Адвокат Аля Возняк прийшла у СІЗО до свого підзахисного. Каже, вона продовжує працювати у звичному режимі, але тепер постійно носить із собою маски – без них до СІЗО не пускають. Як із температурою. Додає: у її підзахисних паніки щодо коронавірусу наразі немає.

“Я постійно маю можливість спілкуватися з ними, паніки немає. Вони всі також дотримуються правил гігієни, тобто постійно миють руки, навіть деякі намагаються менше курити. Всі, хто в будь-який спосіб там хворіє чи проявляє якісь прояви хвороби, їх одразу ж оглядають, перевіряють, тому паніки не має.”

З СІЗО зараз намагаються нікого не вивозити, навіть на суди, каже заступник начальника Хмельницького слідчого ізолятора Вадим Остапюк. Додає: новоприбулих розміщують на карантин.

“Призупинено деякі етапування засуджених та ув’язнених, пропонується така форма, як відеоконференції з судами, в більшості застосовуємо таку форму. Створено камери для тимчасово утриманих транзитно пересильних, якщо є якісь признаки, що особа може переносити коронавірус, вона відсиляється в окремий бокс-ізолятор, вони в нас передбачені, але на сьогоднішній день таких випадків не має. Новоприбулі особи утримуються у відокремлених камерах до 14 днів карантин.

За словами заступника начальника Хмельницького слідчого ізолятора Вадима Остапюка, в установі з числа засуджених сформовано санітарну дружину, яка кожних дві години проводить санітарну обробку усіх приміщень СІЗО.

Детальніше у сюжеті “UA: Поділля”:

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter