Новини
Суспільство

Як хмельничанам повернути квитки на концерти та потяги

Квитки на потяги та концерти, які мали відбутися у період карантину, можна повернути, а їхню вартість відшкодувати у повному обсязі.

Про це розповідають юристи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області.  

Право на такі дії споживачам послуг гарантовані Законом України «Про захист прав споживачів» та Інструкцією з ведення квиткового господарства в театрально-видовищних підприємствах та культурно-освітніх закладах, затвердженій наказом Міністерства культури і мистецтв України від 17.07.1999 р.,  №452, – коментує заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Вафоломєєва.

Підставою для повернення квитків можуть стати скасування чи перенесення заходу, а також зміни у його проведенні. Наприклад, зміна складу артистів, місця, дати, часу заходу. Аби забрати сплачені кошти, треба направити до організатора електронне чи письмове звернення щодо повернення вартості придбаних квитків. А також надати оригінали або скан-копії квитка та документа, що підтверджує особу.

Якщо організатор відмовляється повертати гроші, радимо звернутися зі скаргою до територіального підрозділу Держпродспоживслужби України або з позовною заявою до суду. До речі, за таких умов споживач має право вимагати сплату пені в розмірі трьох відсотків вартості послуги (квитка) і відшкодування моральної шкоди, – пояснює Олена Варфоломєєва.

Організатору  заходу за порушення умов договору між ним та споживачем загрожує штраф у розмірі ста відсотків вартості послуги (квитка). А за ті ж дії, вчиненні щодо групи споживачів, – від одного до десяти відсотків вартості наданих послуг (проданих квитків) за попередній календарний місяць. Але не менше п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Окреме питання – повернення коштів за придбані квитки на потяги. З цього приводу Укрзалізниця надала роз’яснення, відповідно до яких вартість проїзних документів на всі скасовані рейси відшкодовується в повному обсязі.

Квитки, придбані через інтернет, повертаються через онлайн-сервіси. Кошти зараховуються на карту протягом 30 календарних днів. У разі, якщо кошти повертаються з вирахуванням комісії, її розмір буде також автоматично повернений пасажиру на карту окремим платежем.

Для зручності повернення квитків, придбаних у касах, та задля уникнення концентрації людей біля кас Укрзалізниця подовжила термін повернення квитків до одного місяця від дати запланованого відправлення скасованого поїзда.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter