Новини
Культура

Музей Островського у Шепетівці перетворили на Музей пропаганди

За таке рішення на сесії облради проголосувала більшість депутатів від Хмельниччини.

На позачерговій сесії Хмельницької обласної ради депутати підтримали рішення про перейменування літературно-меморіального музею Миколи Островського. Надалі він називатиметься Музеєм пропаганди.

Одним з приводів для зміни назви стала скарга голови Громадської організації «Заслав’я» Володимира Федотова з міста Ізяслав. В результаті «Міністерство юстиції України подало позов до суду, щоб музей ліквідували, так як він містить в своїй назві ім’я людини, що підлягає декомунізації. Єдиним швидким  виходом з цієї ситуації та порятунком музею стало його перейменування», – коментує директорка музею Наталія Ніконова.

За її словами, назва «Музей пропаганди» для багатьох є незрозумілою і подразнює. Але саме ця назва, яка з’явилась після низки консультацій з Українським центром розвитку музейної справи, Українським комітетом Міжнародної ради музеїв, Українським інститутом національної пам’яті, дає можливість:

  • Зберегти музей таким,  яким він є, в тому числі, пам’ятник Миколі Островському, паровоз та колієукладач.
  • Не зруйнувати експозицію, а доповнити її новими матеріалами.
  • Зберегти фондову колекцію.
  • Сформувати для нащадків розуміння радянської епохи, чітко розставити акценти – злочини, злочинці та люди, в яких був вибір без вибору, які були в комсомолі та партії, але до тих злочинів не мали відношення.

Будь-яка інша назва призвела б до повної зміни музею та демонтажу всього вищеперерахованого, зазначила Наталія Ніконова.

Громадські обговорення щодо нової назви та концепції музею тривали два місяці. Нову назву – «Музей пропаганди» – погодили у Міністерстві юстиції України та Інституті національної пам’яті, повідомляє сайт «Є».

На думку депутатів обласної ради, зміна назви допоможе вберегти музей та його приміщення.

«Якщо ми не змінимо назву, музей закриють. Відтак ми можемо втратити його унікальну будівлю, яка внесена у каталоги ЮНЕСКО», – зазначила під час сесії депутатка облради Тетяна Василик.

Рішення підтримали не всі депутати. Зокрема, Юрій Смаль переконував колег, що заклад потрібно не лише перейменувати, а й кардинально змінити його концепцію. Наприклад, перетворити у краєзнавчий музей.

«Якщо ми просто змінимо назву музею, експозиція залишиться та ж. Натомість, вона має відповідати сучасним реаліям України, її боротьбі за незалежність. Крім того, потрібно демонтувати пам’ятник Миколі Островському, який стоїть на його території», – наголосив Юрій Смаль.

Таку пропозицію депутати не підтримали. І більшістю голосів (46 – «за», 8 – «проти», утрималися четверо, не голосували двоє) підтримали рішення про перейменування музею.

Нагадаємо, під час позачергової сесії облради голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет розповів, як відбуватиметься госпіталізація хворих на коронавірус у випадку збільшення їхньої кількості в обласному центрі.   

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter