Новини
АКТУАЛЬНО

З маскою чи без: що у Хмельницькому вважають громадським місцем?

Заборона перебувати у громадських місцях без маски або респіратора – таке суворе обмеження, передбачене постановою Кабміну, викликало неоднозначну  реакцію жителів Хмельниччини.

Якщо досі більшість заборон краяни оцінювали схвально, нині до урядовців багато питань. Найактуальніші з них – на прикладі Хмельницького.

Що означає громадське місце?

До сьогодні термін «громадське місце» в українському законодавстві фігурував переважно у зв’язку з курінням. Тож перелік тих локацій, які можуть вважатися «громадським місцем» правники пропонують шукати у законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення». А також – у Наказі Міністерства оборони України «Про затвердження Інструкції про організацію патрульно-постової служби Військовою службою правопорядку у Збройних Силах України».

В обох випадках визначення аналогічні, громадським місцем є частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони, – пояснює заступниця начальника відділу Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Мар’яна Пестун.

Стаття 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення» містить перелік місць, де забороняється куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів. До таких відносять:

  • ліфти;
  • приміщення та території закладів охорони здоров’я;
  • спортивні і фізкультурно-оздоровчі споруди та заклади фізичної культури і спорту;
  • приміщення та території навчальних закладів; дитячі майданчики; під’їзди житлових будинків;
  • підземні переходи;
  • транспорт загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
  • приміщення закладів ресторанного господарства;
  • приміщення об’єктів культурного призначення;
  • приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
  • стаціонарно обладнані зупинки маршрутних транспортних засобів.

Сюди ж відносять і приміщення підприємств, установ та організацій усіх форм власності; приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян; приміщення гуртожитків; аеропорти та на вокзали. Окрім того, органи місцевого самоврядування можуть розширювати цей перелік. У Хмельницькому до таких локацій додають ще й культові будівлі та прилеглу до них територію; 5-метрову зону по периметру навколо входу у громадське місце; 3-метрову зону по периметру навколо банкомату; пішохідну частину вул. Проскурівської; майдан Незалежності; ринки продовольчих та непродовольчих товарів.

Донині правоохоронці складали протоколи за куріння у недозволених місцях доволі мляво. Протягом найближчих двох з половиною тижнів стане зрозуміло, чи таке ж поблажливе ставлення поліція продемонструє і щодо осіб без масок. Нагадаємо, штраф за куріння у громадських місцях 51-170 гривень за перше і 170-340 гривень за повторне порушення. А от за появу без маски у громадському місці владці передбачили у сотні разів більший штраф – від 17 тисяч до 34 тисяч гривень.

При цьому звичайної вулиці у переліку громадських місць нема.

У постанові чітко зазначено, що не можна перебувати без маски чи респіратора у громадських місцях. Якщо у переліку таких місць вулиця не зазначена, то на неї ця норма не розповсюджується. На тих, хто пересувається вулицею групою менше, ніж дві особи, вимога носити маску на вулиці не розповсюджується також, – додає Мар’яна Пестун.

Нагадаємо, згідно із новими обмеженнями, пересування групою понад дві особи (крім випадків службової необхідності та супроводу дітей) від 6 квітня і до звершення карантину заборонене.

А яка позиція МОЗ щодо масок?

Ще 24 березня МОЗ України пояснило: здоровим людям носити маску треба, тільки якщо вони надають допомогу людині хворій на COVID-19. До того ж маски є ефективним засобом лише в комбінації з регулярною обробкою рук спиртовмісним антисептиком або водою з милом. Така позиція цілком збігається з уявленням про маски Всесвітньої організації охорони здоров’я. Проте вже 2 квітня головний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначив:

Ми розуміємо, що маска не захищає людину. Але коли є маска, то виділення біологічного матеріалу, яке може містити збудник, зменшується, і не досягає півтора метра, а може виділятись не більше ніж на 10-15 сантиметрів.

Пояснити відсутність маски неможливістю її придбати відтепер також нереально, оскільки у постанові Кабінету міністрів дозволений і масочний хендмейд. При цьому пошита зі звичайної тканини саморобна маска захищає лише від дрібних повітряних частинок і несприятливих погодних умов. Але не дає захисту від передачі вірусів та інших збудників інфекційних хвороб. У тому числі коронавірусу.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter