Новини
АКТУАЛЬНО

Коронавірус за гратами в’язниць Хмельниччини

У Хмельницькій області є чотири місця для відбування покарань.

У Ірані з в’язниць на певний термін звільнили 70 000 чоловік, щоб не нести за них відповідальність. У Китаї, який під час епідемії на це не пішов, в п’яти в’язницях були виявлені 806 випадків захворювання COVID-19. Бунти засуджених, пов’язані із спалахами захворювання на COVID-19, сталися вже в Італії та у США.

У Міністерстві юстиції запевняють: в Україні ситуація контрольована. Але днями смертоносний вірус ледь не потрапив до Чернівецького слідчого ізолятора, медпрацівники якого вчасно запідозрили у новоприбулого недугу. У Черкасах в ізолятор намагалися помістити жінку з симптомами коронавірусу. До СІЗО її не прийняли, відправили в лікарню – там діагноз підтвердився. Про подібні випадки на Хмельниччині невідомо.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що вірусу потрапити в пенітенціарні установи вкрай складно, «але поширитись всередині надзвичайно легко». В’язниці – сприятливе середовище для розповсюдження вірусних захворювань. Цьому сприяє переповненість приміщень і велика кількість хронічних захворювань у в’язнів, в тому числі випадків туберкульозу і ВІЛ.

Є побоювання, що інфекцію на замкнену територію можуть занести самі працівники пенітенціарної служби, які контактують із зовнішнім світом. Тому із запровадженням загальноукраїнського карантину в СІЗО та тюрмах також посилили обмежувальні заходи. До прикладу, заборонені побачення, окрім зустрічей з адвокатами, введені жорсткіші правила отримання передач. Серед інших заходів, яких рекомендується дотримуватись: приносити продукти та інші товари у магазинній упаковці та обробляти дезінфекційним розчином предмети, які можливо обробити. Предмети та продукти додатково можуть підлягати опромінюванню бактерицидними лампами протягом 60 хвилин. В разі відсутності бактерицидних опромінювачів предмети та продукти зберігаються з дотриманням відповідного температурного режиму в окремому приміщенні протягом 24 годин. Також щодня на пропускних пунктах перевіряється персонал. Якщо є будь-які симптоми, які вказують, що людина може бути хворою, її не допускають до роботи. Перевіряють в обов’язковому порядку і людей, яких за рішенням суду поміщають під варту. Їх відправляють на 14-денний карантин. Також для зменшення кількості соціальних контактів людей, які відбули покарання, працівники виправних закладів доставляють до місця проживання.

У зв’язку з протидією поширенню короновірусної інфекції суди Хмельниччини також перейшли на особливий режим роботи. Як повідомили у Хмельницькому апеляційному суді, роз’яснено можливість відкладення розгляду справ та можливість розгляду справ у режимі відеоконференції; обмежено допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань; обмежено допуск у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань; зменшено кількість судових засідань протягом робочого дня; документообіг максимально переходить в електронний режим.

Що ж до забезпечення, загалом у пенітенціарній службі виділили 3,6 мільйони гривень на місця позбавлення волі на всій території України. Сума катастрофічно мала, враховуючи, що в таких закладах перебуває понад 52 тисячі засуджених. Забезпечити установи, як мінімум, засобами захисту – задача із зірочкою. На допомогу приходять благодійники. Хмельницький СІЗО у цьому напрямку співпрацює з Хмельницькою міською радою, профспілкою персоналу органів та установ пенітенціарної служби, які надають дезінфектори та маски. До слова, днями організація Червоного Хреста доставила в ізолятор та виправні колонії Хмельниччини засоби гігієни.

У Хмельницькій області – чотири місця для відбування покарань: Хмельницький слідчий ізолятор, Замкова виправна колонія (№ 58), Райківецька виправна колонія (№ 78), Шепетівська виправна колонія (№ 98). За словами заступника голови Хмельницької ОДА Романа Примуша, в області створені 22 ліжко-місця в шести ізоляторах. Саме в таких медичних підрозділах у разі необхідності лікуватимуть в’язнів. На брифінгу він також заявив, що на даний момент хворих на пневмонію серед ув’язнених немає, та повідомив, що серед кола контактних осіб хворих на коронавірус працівників СІЗО також немає. Швидкі тести в колоніях робити не будуть, але існує процедура, за якою можливе ПРЛ-тестування (зразки відправлятимуть у найближчі лабораторії). Про те, що експрес-тести у місця позбавлення волі надаватися не будуть, підтверджують й у Мінюсті.

Профільне міністерство визначило порядок лікування хворих з в’язниць. Так, тут підтверджують, що легкі форми захворювання лікуватимуть у медичних частинах самих в’язниць і СІЗО. За словами заступника міністра юстиції Олени Висоцької, ув’язнених з підозрою на коронавірус ізолюють в інфекційних боксах, а потім, в разі ускладнень, під конвоєм відправляють у цивільні лікарні. У медичних закладах мають бути палати з гратами та забезпечена відповідна охорона.

Аби звести ризики до мінімуму, в Мінюсті готові до кардинальних методів. У випадку масових заражень чиновники не виключають і масової амністії.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter