Новини
Дозвілля

Хмельницька художниця показала, як зробити писанку до Великодня власноруч

Відкладемо на час онлайн-уроки малювання, пригадаємо, що незабаром – Великдень і під керівництвом Надії Борецької навчимося розписувати писанки.

Писанка – один з найголовніших символів свята Христового Воскресіння.

Це ще дохристиянська традиція, дуже відома та потужна в Україні. Писанок є дуже багато і відрізняються вони по регіонах орнаментикою та за кольорами, – розповідає художниця.

Процес розпису великодньої писанки – це цілий ритуал. Перш, ніж приступити до роботи, писанкарка ретельно миє руки, молиться із думкою про людей, яким призначаються писанки, готує місце та матеріали для роботи, аж потім приступає до написання.

Щоб розписати писанку потрібно спочатку видути яйце. Для цього потрібно пробити голкою отвори з двох боків та продезінфікувати яйце в оцті, – пояснює процес підготовчої роботи Надія Борецька.  

У роботі художниця використовує віск та писачок – спеціальний пристрій, яким, власне, наноситься орнамент. Перед роботою його потрібно добре прогріти. Далі налити в лійку віск і починати наносити візерунки на яйце.

Коли малюєш писанку рідного краю, то в ній закладається своя, особлива енергетика. Цікаво її досліджувати та бути з нею в гармонії, – розповідає художниця.

Як саме працює з писанкою художниця, дивіться у сюжеті Nagolos TV.

Великодня писанка «грабельки» – ми в цій писанці на цілий рік записали, що грабельками ми будемо горнути травичку, землю, сонечко буде світити, отже поле в нас буде родюче. Ще одна писанка – «королева». Я думаю, що ця писанка нам говорить про те, що ми будемо в своєму господарстві, в своєму житті тільки королями, господарями гарними, – пояснює сенс виготовлених писанок Надія Борецька.

Писанки можна робити в один, два, три, п’ять кольорів – на скільки вистачить фантазії. Фарба у писанках обирається не навмання, а з певним сенсом. Кожен колір щось означає: зелений символізує природу, прихід весни; червоний – любов, радість життя; жовтий, помаранчевий – тепло, сонце, зірки, місяць; білий – чистоту та світлість тощо.

Так само мають значення символи. Їх обирають відповідно до того, яке повідомлення хочуть залишити. Кожен символ щось означає та може поєднуватися з іншими.

Кожна писанка є унікальною, вони не схожі одна на одну. Крім того, у кожному регіоні Україні писанку створюють у традиційних кольорах та наносять традиційні для регіону символи.

Є декілька видів писанок. Розрізняються вони в залежності від того, яким чином на них наносять візерунки.  

  • Бісерки. Яйця на які за допомогою клею прикріплюють бісер різного кольору та розміру.
  • Дряпанки. На пофарбованій одним тоном поверхні яйця гострим предметом видряпують узор.
  • Крапанки. На фарбоване яйце краплями воску наносять візерунок іншого кольору чи кольорів.
  • Крашанки. Яйця, пофарбовані одним кольором, без узорів.
  • Мальованки. Яйце розмальовують фарбами за допомогою пензля (найчастіше це дерев’яні, декоративні писанки).
  • Писанки. На поверхню яйця розтопленим воском за допомогою писачка наносять орнамент.
  • Солом’янки. Яйця на які за допомогою клею прикріпляють соломку у вигляді різних візерунків.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter