Новини
Армія

Шепетівський завод готує тягач до реактивних систем “Вільха-М”

В Україні випробують нову ракету «Вільха-М», пускову установку до якої виробляють у держпідприємстві “Шепетівський ремонтний завод”, що входить до складу ДК “Укроборонпром”.

Цю зброю називають потенційно найпотужнішою в «сухопутці» української армії, повідомляють «Донбас Реалії».

Пускова установка «Вільхи-М» – це МАЗ-543, машина ще для радянського комплексу «Смерч». Спочатку проєкт був глибокою модернізацією «Смерчу», із запуском ракет до 70 кілометрів. Але тепер в Україні фактично створюється новий комплекс.

«Вільха» вже на озброєнні ЗСУ, і ракети надходять у війська. А для «Вільхи-М», яку поки випробовують, дальність ураження цілей збільшили до 120 кілометрів.

«Випробовували, пробували все, потім впроваджували ці нововведення в апаратуру, в машину, в ракету. Ракета спочатку взагалі як «болванка» летіла, потім впровадили туди управління імпульсними двигунами на активній ділянці траєкторії», – зауважує начальник цеху Шепетівського ремонтного заводу Дмитро Мартинюк.

Він побував більш ніж на десяти випробуваннях. Спочатку «Вільхи», тепер «Вільхи-М». Шепетівський ремонтний завод до пуску готує саму машину. Тут встановлюють кабельне обладнання, апаратуру, яка відповідає за навігацію і пуск ракети.

Ця розробка дає можливість високоточною зброєю прострілювати з безпечної відстані. Офіційно заявлено, що відхилення можуть бути не більше ніж 30 метрів. Але за фактом випробувань вони ще менші. До того ж «Вільха» дозволяє наводити кожну з 12 ракет в установці на окрему ціль.

Завершити розробку «Вільхи-М» в Міноборони планували до кінця року. 

Зазначимо, що ДП “Шепетівський ремонтний завод” є одним з провідних підприємств “Укроборонпрому”, який спеціалізується на відновленні, ремонті та модернізації артилерійських систем. Завдяки його роботі українське військо за роки війни отримало понад 800 одиниць озброєння та військової техніки, зокрема самохідні 122-мм “Акації”, 152-мм “Гвоздики” та “МСТА”, 203-мм “Піони”, а також РСЗВ 122-мм “Град”, 220-мм “Ураган”, 300-мм “Смерч”.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter