Новини
АКТУАЛЬНО

У Хмельницькому в Провідну неділю будуть закриті 15 кладовищ

Додаткового громадського транспорту для підвезення людей у місті не пускатимуть.

В обласному центрі на Провідну неділю, яку православні та греко-католики  традиційно відзначають за тиждень після Великодня, не працюватимуть кладовища. Про це повідомив начальник спеціалізованого комунального підприємства «Хмельницька міська ритуальна служба» Сергій Бортник. 

Наразі Хмельницький має 15 кладовищ. Серед них і діючі, і не діючі. Найбільше могил – на цвинтарях у Шаровечці та у мікрорайоні Ракове. Оголошення про закриття для відвідування ми розмістили ще перед Великоднем.  На свято я об’їхав всі цвинтарі – відвідувачів тоді  не було. Зараз дозволено заходити лише тим, хто бере участь у похованнях. Контролюватиме відвідування громадянами цвинтарів у Провідну неділю поліція. Кладовища суцільним парканом не обнесені, тому теоретично на них потрапити можна з різних боків, – пояснив Сергій Бортник.

Із закликом не відвідувати кладовища до вірян звернувся і митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Православної Церкви України Антоній (Махота).

З огляду на посилені заходи карантину Священний Синод Православної Церкви України ухвалив: відвідання священнослужителями і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня та звершення на них заупокійних молитов перенести на Троїцьку батьківську поминальну суботу (6 червня 2020 року), – зазначив митрополит Антоній.

Нагадаємо, 15 квітня із заявою про перенесення поминальних днів до містян звернувся і Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Маючи рішення синодів УГКЦ та ПЦУ про перенесення поминальних днів на 6 червня, ми закриваємо всі кладовища міста Хмельницького на суботу та неділю (25 та 26 квітня). Ворота та хвіртки, там де вони є, будуть на замку. Також там розмістять інформаційні таблички з попередженнями про відповідальність за порушення карантину, – наголосив Олександр Симчишин.  

У Провідну неділю не відбуватимуться заупокійні молитви на цвинтарях. Не буде і додаткового громадського транспорту для підвезення людей на кладовища, розташовані на околицях міста.

Патрулюватимуть хмельницькі кладовищ працівники патрульної поліції, – повідомила начальниця сектору комунікації ГУ Нацполіції в області Інна Глега.  

Представників Нацгвардії, за словами офіцера групи інформації та комунікації військової частини 3053 Марини Березюк, для таких цілей не залучатимуть.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter