Новини
Екологія

У Славуті в тестовому режимі запрацювала мала гідроелектростанція

Перший плановий пробний пуск мікро ГЕС у Славуті відбувся на початку квітня в робочій обстановці. Наразі тут тривають пуско-налагоджувальні роботи, які виконують фахівці з Тернопільщини.

Потужність станції 200 кВт на 1 годину екологічно чистої та порівняно дешевої за собівартістю електроенергії, перші кіловати якої вже надходять до Єдиної енергетичної системи України.

Від введення в промислову експлуатацію ГЕС виграють всі: завдяки надходженню податків і орендної плати за промислове користування ресурсами регулярно поповнюватиметься бюджет Славутської ОТГ (в межах 1 мільйона гривень на рік), будуть створені нові робочі місця, економіка краю отримає додаткову електроенергію, а приватний сектор прилеглого мікрорайону стабільну напругу, котра в години пік тут коливається. В разі зниження рівня води станція зупинятиметься, повідомляє Рідна Славутчина.

Із введенням ГЕС в експлуатацію рівень води в річці Горинь піднявся, очікується підвищення рівня води і в колодязях мікрорайону, що є тут нині проблемою. До того ж, у другому кварталі поточного року планується проведення робіт із впорядкування берегів річки, видалення з них аварійних дерев, прочистки русла, благоустрою навколишньої території.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter