Новини
Дозвілля

У Хмельницькому з’явиться музей ретро-автомобілів

Музей автопрому України незабаром має відкрити двері для поціновувачів ретро-машин у Хмельницькому. Тут професіонали, любителі та ентузіасти зібрали все, що їздило дорогами за останні 70 років.

У музейному списку вже є 64 автомобілі, близько 40 мотоциклів та 8 мопедів випуску 30-50 років минулого століття, – розповідає голова Хмельницького міського комітету ТСОУ Володимир Ковальчук.

Експонати збирали активісти на території всієї України. Частину екземплярів – купували, частину – вимінювали, а деякі взяли на збереження. За 7 років вдалося зібрати фактично всі моделі. Тепер на них чекає фарбування, ремонт або оновлення матеріальної частини. Окремі автівки вже встигли поставити на колеса.

Фактично кожна машина має свою історію, особливість та демонструє той чи інший етап не лише розвитку  автомобілебудування, а й особливості ситуації в країні. До прикладу, КДБ-шна автівка приховувала чимало покращених елементів, починаючи з надійнішої підвіски, більшої прохідності і неймовірної для радянської епохи потужності двигуна.

Таких машин існувало всього кілька десятків, а та, яка є у Хмельницькому, приїхала з Львівщини. Випускалися вони лише за спецзамовленням. І фактично були під грифом «секретно».

Є у колекції і польська автівка, так звана «варшав’янка» – фактично, копія радянської «Побєди». Зараз уже не те, що відшукати таку марку неможливо, а й завод, де її випускали.

А ЗАЗ-968 став фактично останнім, який можна назвати українським уже в часи розпаду Радянського Союзу. Випускався він у Львові. Дістався хмельницьким ентузіастам від запорізьких друзів.

Модель називається «Промінь». На території Радянського Союзу їх було випущено три екземпляри. Цей автомобіль являє собою гібрид – фари від «Москвича», панель приборів – від ВАЗ-2101, дверна обшивка – від «Жигуля», двигун посиленого зразку, і кузов-універсал, – розповідає Володимир Ковальчук.

Є у колекції і кілька військових машин, здебільшого, повоєнного періоду. Окремі з них уже відреставровані. Деякі ще чекають свого часу.

Вартість реставрації кожного екземпляру майбутньої виставки навіть не беруться оцінювати, адже лише, до прикладу, фарбування авто коштую тисячу доларів. І це – без врахування самих витратних матеріалів. Тому по максимуму намагаються все, що можна, зробити власними силами автолюбителі. До слова, таких тут є майже півтори сотні. Є ф уже кілька машин, абсолютно готових до експозиції.

Поширення пандемії, як не дивно, теж зіграло свою роль у житті музею. Точніше, у його відкритті. Роботи відкладаються, поставки потрібних деталей та механізмів теж сповільнилися. Та й люди не можуть працювати через карантинні заборони. Разом з тим, відкрити експозицію планують цьогоріч. Сподіваються, станеться це вже восени.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter