Новини
Економіка

Антимонопольний комітет рекомендує хмельницьким комунальникам надавати послуги за правилами

Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало Управлінню житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради припинити дії з ознаками антиконкурентних.

Як інформує пресслужба АМК, розглянувши звернення громадянина про можливе припинення надання послуг з утримання будинків та прибудинкової території через заборгованість, Відділення встановило, що управляюча муніципальна компанія при надсиланні попередження керувалась наказами Управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради.

“Відповідно до наказу Управління від 29.08.2018 року №309, директори управляючих муніципальних компаній “Центральна”, “Проскурівська”, Південно-Західна” та “Озерна” повинні були посилити роботу із злісними неплатниками шляхом поквартирного відключення електропостачання та відключення Інтернету, при умові узгодження з інтернетпровайдерами”, – підкреслюють у АМК.

Наказом від 09.09.2018 №319 наказ від 29.08.2018 року №309 був визнаний таким, що втратив чинність. Проте наказом від 09.09.2018 №319 директори управляючих муніципальних компаній, у випадку наявності заборгованості більш ніж за три місяці, повинні не проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових мереж у разі їх несправності, що порушує вимоги Правил надання послуги з управління багатоквартирним будинком, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2018 р. №712.

Управлінські компанії, відповідно до положень Правил та договорів, у разі виникнення заборгованості за спожиті послуги мають можливість здійснювати заходи щодо її стягнення лише через претензійно-позовну роботу. Ненадання послуг з обслуговування внутрішньобудинкових мереж може призвести до створення техногенних ситуацій, зокрема, виникнення проривів у мережах водопостачання та водовідведення та їх невчасного усунення, що може завдати шкоди майну та здоров’ю інших мешканців будинку, які не мають заборгованості за спожиті послуги, та порушити їх право на отримання послуг з обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

Дії Управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради могли призвести до ущемлення прав споживачів (населення) щодо захисту їх прав в частині отримання послуг з управління багатоквартирним будинком, та містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді дій органів місцевого самоврядування, що полягають у схиленні суб’єктів господарювання до вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції. Про вжиті заходи Управління має проінформувати у десятиденний строк.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter