Новини
АКТУАЛЬНО

У Хмельницькому почалася боротьба за інфекційну лікарню

Проблема фінансування Хмельницької інфекційної лікарні – базової в області у лікуванні COVID-19 – стала чи не найгострішим питанням вчорашнього брифінгу голови Хмельницької ОДА Дмитра Габінета.

Проблему з виплатою працівникам медзакладу зарплати і надбавок за роботу з хворими на COVID-19 так чи інакше обговорювали вже не раз. “Закривати прогалини” в частині фінансування лікарні бралися в Хмельницькій міській раді. З бюджету міста та із зарплат-премій працівників мерії виділяли кошти на муніципальні доплати медикам: від 4 до 10 тисяч гривень.

Попри це, наприкінці квітня колектив інфекційної лікарні опинився сам на сам з проблемою виплати зарплати. До слова, кадровий дефіцит у медичному закладі зараз – близько 25 працівників,

На вчорашньому брифінгу голова Хмельницької ОДА повідомив, що 30 квітня від директора КНП “Хмельницька інфекційна лікарня” Хмельницької міської ради на його адресу надійшов лист про те, що з 1 квітня 2020 року інфекційна лікарня недоотримала 757 тисяч гривень на виплату заробітної плати, повідомляє XM-inside.

Про це виданню заявляла і керівниця закладу Оксана Піддубна.

“Одразу було прийняте рішення про скликання робочої групи, оскільки лікарня не є у підпорядкуванні Хмельницької обласної ради та ОДА, а всі організаційні дії та забезпечення лікарні належать до зони відповідальності органу місцевого самоврядування, у власності якого знаходиться лікарня, а саме Хмельницької міської ради”, – наголосив очільник ОДА.

І додав, що й обласна влада постійно допомагала медзакладу матеріально у боротьбі з коронавірусною інфекцією.

За лютий-квітень з державного та обласного бюджетів, а також за допомогою відповідального бізнесу для потреб Хмельницької інфекційної лікарні було спрямовано понад 10 мільйони гривень , – сказав Дмитро Габінет.

Також він нагадав, що за ініціативою області було розподілено медичну субвенцію у розмірі 114 900 гривень для виплати 300% надбавки до заробітної плати у березні.

Попри все, на день проведення брифінгу цю надбавку медперсонал ще не отримав на руки.

Мене обурила позиція міської влади, що проблеми інфекційної лікарні – це не проблема міської влади. Більше того, було сказано, дослівно, “заберіть звідти не-хмельничан, і ми будемо цю проблему вирішувати”. Я думаю, що поділ людей на хмельничан і не-хмельничан – далеко заведе, – зазначив Дмитро Габінет.

Ситуація з фінансуванням лікувального закладу зрештою призвела до кардинального рішення з боку влади області.

Дмитро Габінет заявив про ініціативу розпочати процедуру передачі цілісного майнового комплексу КНП “Хмельницька інфекційна лікарня” Хмельницької міської ради у співвласність територіальних громад сіл та селищ Хмельницької області. Іншими словами – “під крило” обласної влади.

Якщо міська влада відмовиться від такого сценарію, то ми розпочнемо процес зі створення в рамках Хмельницької обласної лікарні інфекційного відділення, яке забезпечить потреби області, – резюмував Дмитро Габінет.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter