Новини
АКТУАЛЬНО

Лікар з Хмельницького розповів про боротьбу з коронавірусом в Італії

Троє хмельничан були асистентами італійських лікарів шпиталю міста Пезаро в провінції Марке. Делегація з 20 медиків-добровольців в Італії була з 4-го квітня. На момент прибуття пік захворюваності в країні вже минув.

З лікарем-реаніматологом за кордоном майже три тижні працювали дві медсестри з Хмельницького.

За словами хмельницького лікаря перші декілька днів було моторошно, адже медики бачили лише готельний номер, лікарню, хворих і пусті вулиці.

Медицина в Італії, як і в Україні, державна. До кінця квітня і засобів захисту і апаратів штучної вентиляції легенів було достатньо. Медперсонал працював у три зміни. Їхня тривала шість годин. Щодня у шпиталі лікували 150 людей з важким перебігом хвороби.

На момент прибуття наших лікарів пік захворюваності вже минув.

“Кожен день були летальні випадки, навіть у нашій лікарні. Особисто я не бачив машини, які вивозили людей, не бачив тих черг, якими нас лякали по телебаченню. Але треба відмітити, що тоді епідемія пішла на спад”, – зазначив лікар-реаніматолог Андрій Оліпер.

Він розповів, що переодягання у спецодяг займало годину часу, а маски із високим ступенем захисту дійсно залишати знаки на обличчі.

Після повернення додому хмельницькі медики пройшли обсервацію і два ПЛР-тести, обидва – негативні. Досвід Італії є важливим, адже, на думку лікаря, з коронавірусом українцям доведеться жити і надалі.

“Ми його приєднаємо до грипу. Будемо мати спалахи, але називатимемо його не коронавірус, а один з підрозділів грипу. Моя думка – це буде постійне інфекційне захворювання, від якого в майбутньому буде винайдена вакцина. Хто захоче, той буде щеплюватись, але до нього краще бути готовим”, – говорить лікар.

Хмельницькі медики вже повернулися до роботи.

Детальніше у сюжеті ТРК “Місто“:

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter