Новини
Події

Ромів, що оселились на Хмельниччині, зобов’язали до самоізоляції

Молоді сім’ї ромської національності, які приїхали сьогодні у с.Глушківці Ярмолинецького району із Івано-Франківська, поселилися в невеликому будинку на краю села.

З’ясувалося, що тут мешкає родичка прибулих чоловіків.

Нагадаємо, Івано-Франківський міський голова порадив ромам, які останнім часом проживали в місті, повернутися до своєї малої батьківщини. Він навіть надав їм транспорт, у якому задля безпеки водія та працівника соцслужби, що супроводжувала їх, встановили захисні плівки.

У Глушківці приїхало 11 дітей (наймолодшій 4 місяці) та 8 дорослих. Перед поселенням медики усім провели температурний скринінг та опитали щодо стану здоров’я. Скарг не було.

Місцеві мешканці приїзд нових сусідів поки не коментують, але кажуть: готові до супротиву. Однак стривожені, адже вважають, що подальші їхні дії можуть бути непередбаченими.

Староста села Микола Гримчак також стурбований ситуацією:

“Я не впевнений, що вони шукатимуть роботу. У селі вже живуть їхні родичі, і сільчани не надто гарної думки про їхню поведінку. Були випадки, коли вкрали то курку, то по чужих погребах лазили”.

XM-inside вдалося на місці переконатися, що всі діти доглянуті, мають здоровий вигляд.

Самі ж роми налаштовані спокійно та сподіваються на краще. Втративши через карантин на Франківщині роботу та можливість винаймати житло, вони планують потроху обживатися у Глушківцях. Кажуть, наразі єдиним джерелом їхнього існування є “дитячі” гроші. Так, одна з цих сімей отримує щомісяця близько 21 тисячі гривень державної допомоги на 7 дітей.

Голова Ярмолинецької РДА Василь Гуменюк запевнив, що всі місцеві служби триматимуть на контролі проживання цих осіб. Крім того, їх зобов’язали перебувати на двотижневій самоізоляції.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter