Новини
Екологія

У Хмельницькому висадили втричі більше дерев, ніж торік

Через запровадження карантину акцію «10 тисяч дерев», яка передбачала висадження зелених насаджень за один день, довелося скасувати.

В результаті дерева висадили протягом тижня. І їхня кількість навіть перевищила 10 тисяч.

Тільки по освіті було понад дві тисяч насаджень. Ще дві тисячі саджанців передали для ОСББ. Три тисячі посадили у парку ім. М. Чекмана. Багато саджанців з’явилося на прибудинкових територіях, зокрема, на вулиці Прибузькій. Людей задля цього не збирали. І висаджували поступово, не за один день, – коментує начальник міського управління житлово-комунального господарства Василь Новачок.

І додає: цьогоріч дерев висадили втричі більше, ніж минулого року.

Серед порід нових насаджень: самшит, клен, дуб, береза. Найбільше ж цієї весни у Хмельницькому з’явилося лип. Вона найкраще пристосована до міських умов: засоленого ґрунту та забрудненого повітря. А от від висаджування каштанів довелося відмовитися, оскільки ці рослини погано приживаються у сучасних умовах.

Раніше заступниця начальника управління з питань екології та контролю за благоустроєм міста Інна Куцка зазначала: через проблему з ґрунтом у Хмельницькому приживається лише п’ята частина дерев, які садять поза межами парків і скверів. Решта – засихають. Саме тому, на її думку, потрібно вишукувати нові породи – з великою кореневою системою та стійкіші до засоленості. Окрім того, нині саджанці потребують більше поливу.

Кущі, які передали ОСББ, мають доглядати їхні представники. І переважна більшість це роблять. У парках і скверах поливають комунальники, якщо нема дощів. Дерева, які висаджувалися вздовж магістральних доріг, поливає КП «Зеленбуд». Якщо дерева не приймаються, комунальники цього підприємства мають висадити інші. Найскладніше з саджанцями, висадженими  на прибудинкових територіях. Їх мають поливати двірники ЖЕКів, але проконтролювати це складно. На щастя, підключаються небайдужі мешканці, – пояснив Василь Новачок.  

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter