Новини
Армія

Хмельницькі нацгвардійці розповіли про службу у резерві

День резервіста – свято, що відзначається в Україні 18 травня. Цьогоріч його святкують вдруге.

Про те, хто такі резервісти та чому вони є важливими для нашої країни як в мирний, так і в воєнний час, розповідає командир стрілецької (резервної) роти військової частини 3053, яка дислокується у Хмельницькому, капітан Олексій Роєнко:

Резервісти – це громадяни України, які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Національної гвардії, Збройних Сил України та інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час. У разі необхідності, за рахунок резервістів формується військовий особовий склад шляхом проведення мобілізації. Між проходженням служби у військовому резерві та виконанням військового обов’язку в запасі є різниця. Резервісти, які проходять службу на добровільній основі, свідомо вибирають військову справу, укладають контракт з державою та проходять планомірну підготовку. Також резервісти за службу в резерві отримують грошову винагороду.

Важливим є те, що у Нацгвардії можна обирати військову частину для проходження служби у військовому резерві. Так, резервіст точно знає, де і з ким служитиме. Також це є гарантією того, що у разі мобілізації його не зможуть призвати до іншого військового формування без його згоди.

Необхідно володіти основною інформацією про службу у резерві. По-перше, служба добровільна – охочий підписує контракт з Національною гвардією або Міністерством оборони. Виняток – ті, хто був зарахований в обов’язкому порядку до оперативного резерву в особливий період. По-друге, служба спрямована на підготовку й підвищення кваліфікації резервістів для виконання військового обов’язку у мирний і військовий час, – зазначає капітан Роєнко.

Служба у резерві оплачувана, а на час проходження особою зборів резервістів за ним зберігається місце роботи, з якого мають безперешкодно відпускати, та заробітна плата. Законодавча база захищає резервістів, – додає капітан роти.

Командира доповнює сержант з матеріального забезпечення стрілецької (резервної) роти – старший сержант Ігор Деніско (на фото). Він має багаторічний досвід у цьому напрямку та може розповісти про службу у військовому резерві все.

Я у Нацгвардії одинадцять років. Коли прийшов, це ще було формування, яке називалося Внутрішніми військами. З 2016 року, уже в складі Нацгвардії, у нашій військовій частині був сформований резервний взвод, в якому я почав займатися набором та підготовкою резервістів. Що й продовжую робити до сьогоднішнього дня, – розповідає нацгвардієць. – Кілька років тому, зважаючи на те, що ми досить швидко набрали на службу в резерві велику кількість бажаючих, мотивованих та свідомих людей, які обов’язково мають досвід військової служби, на базі нашої військової частини була створена стрілецька (резервна) рота. Резервісти щороку залучаються на навчальні збори, під час активних практичних заходів підготовки – навчання, тренування, бойові стрільби – своїх підрозділів. На зборах відпрацьовуємо бойову та фізичну підготовку, покращуємо знання, навики й уміння, необхідні для підтримання себе у формі бойової готовності.

З 2016 року в НГУ проводять збори з резервістами. Загальна тривалість підготовки становить до 30 діб на рік. За потреби цей термін може бути збільшений до 3-х місяців.

Особи, які уклали контракт для проходження служби у військовому резерві, зараховуватимуться в списки тих військових частин, де укладали такий контракт.

У разі проведення мобілізації або зборів резервісти Нацгвардії, які уклали контракт, прибуватимуть, минаючи військкомати, напряму до військових частин Нацгвардії.

Сформовані у найскладніших умовах війни, українські резервісти є потужним потенціалом національного війська та його надійною підтримкою у стримуванні широкомасштабної агресії з боку ворога.

День резервіста – свято тих, хто завжди готовий у будь-який час стати до лав українського війська.

Довідка: День резервіста встановлений 19 квітня 2019 року Президентом України, враховуючи важливу роль резервістів у справі захисту Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності, їх готовність у будь-який час стати до лав Національної гвардії України, Збройних Сил України та інших військових формувань, аби забезпечити посилення обороноздатності нашої країни в періоди, коли вона найбільше цього потребує.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter