Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому встановлять камери відеонагляду за сміттєвими майданчиками

На 10 найпроблемніших хмельницьких локаціях у червні почнуть монтувати камери відеоспостеження.

З їхньої допомогою вираховуватимуть тих, хто скидає у контейнери непризначене для них сміття: відходи від швейного виробництва, об’ємний будівельний непотріб, городину.

Відеонагляд з’явиться на вулицях Гагаріна, Купріна, Соборній, Шептицького, Грушевського, Проскурівського підпілля, Пересипкіна, а також на перехресті Подільської та Франка. Саме на цих сміттєвих майданчиках фіксують найбільше нагромадження великогабаритного будівельного сміття й відходів швейного виробництва.  А ще тут періодично підпалюють непотріб.

На обладнання з міського бюджету передбачається виділити 300 тисяч гривень. Виробник – китайська фірма «Hikvision». Монтажем займатиметься товариство з обмеженою відповідальністю «Інженіринг-Аналітика».

Повномасштабна робота розпочнеться у червні. Вже потроху на ці смітники тягнуть оптоволокно. Коли камери монтують на одній гілці (приміром, вздовж Кам’янецької) – це найпростіший варіант налаштування системи відеонагляду. А коли смітники розкидані по різних кінцях міста, об’єм роботи стає принаймні втричі більшим, бо всі локації потрібно звести в один вузол. І потім ще передати цей сигнал на сервер. Тому монтаж займе близько місяця, а, можливо, й більше, – розповів керівник комунального підприємства «Хмельницькінфоцентр» Сергій Матвійчук.  

Відеонагляд вже відпрацював у тестовому режимі близько пів року на вулиці Пересипкіна. Протягом цього часу в управлінні з питань екології та контролю за благоустроєм  міста склали  15 адмінпротоколів. Камера фіксує номери авто, на яких привозять сміття. За ними згодом поліція вираховує власника. За адресою цієї особи представники міського управління з питань екології надсилають листа про адміністративне порушення. 

Наразі найпроблемнішим в управлінні житлово-комунального господарства вважають майданчик на вулиці Шептицького.

Той майданчик схований, тому порушники цим користуються. Там і тканинне сміття, і тваринні відходи з якихось м’ясокомбінатів. Також викидають будівельний непотріб, городину, гілки. В ідеалі тканинні й тваринні відходи мали би вивозитися на полігон побутових відходів за окрему плату. Якщо говорити про гілки, то у  фізичних осіб ми раз на місць забираємо таке сміття безкоштовно. Містяни зв’язують гілки у в’язаночки і складають біля воріт будинків. Раз на місця згідно з графіком їде авто і прибирає. Якщо ж це городина або трава, то люди мають на подвір’ї це у себе компостувати. Або ж можуть привезти на полігон та здати безоплатно, і такі відходи закомпостують вже там. А контейнерні майданчики призначені суто для побутових відходів – тих, які утворюються у повсякденному житті людей, – пояснює начальник міського управління  житлово-комунального господарства Василь Новачок.

Штраф за таке адміністративне порушення – від 340 до 1700 гривень. Рішення про розмір відшкодування приймає міська адміністративна комісія залежно від того, чи це порушення було вчинено вперше.  Сплачені кошти, за словами Сергія Матвійчука, ідуть до місцевого бюджету.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter