Новини
АКТУАЛЬНО

Хмельниччина готова до другого етапу послаблення карантину

Протягом дня з переліку регіонів, які не були готовими до послаблення карантинних вимог, Хмельниччина перейшла до списку областей, де таке послаблення можливе.

Аби область могла перейти до другого етапу карантину, епідемічна ситуація в ній мала відповідати трьом критеріям:

  • кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів – 12 осіб на 100 000 населення;
  • завантаженість ліжок у медичних закладах, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, – менше 50%.;
  • середня кількість тестувань (методами полімеразної ланцюгової реакції та імуноферментного аналізу) протягом останніх 7 днів – понад 12 на 100 000 населення.

І якщо перші два показники на Хмельниччині станом на ранок вчорашнього дня були дотримані, то по третьому до необхідної кількості область “не дотягувала”.

На позачерговому засіданні обласної комісії з ТЕБ і НС голова ХОДА Дмитро Габінет пояснив це тим, що в Обласному лабораторному центрі впродовж минулих вихідних відбувалася верифікація нових тест-систем, тому там не здійснювали досліджень відібраних біоматеріалів. І додав: станом на понеділок цей показник відповідатиме нормам, оскільки лабораторія не лише працює щоденно, а й наростила обсяг досліджень.

І вже увечері того ж дня Міністерство охорони здоров’я України видалило Хмельницьку область з “чорного списку”.

Відповідно до рішень, прийнятих на засіданні обласної комісії з ТЕБ і НС, з понеділка, 25 травня, зокрема, дозволять:

  • проводити спортивні заходи за участі не більше 50 осіб;
  • працювати готелям, але без надання послуг ресторанами;
  • роботу міського й приміського (на відстані до 50 км) громадського транспорту.

При цьому комісія тимчасово утрималася від дозволу на здійснення регулярних пасажирських перевезень на міжміських і міжобласних маршрутах та нерегулярних пасажирських перевезень. До них цих питань члени комісії домовилися повернутися за тиждень.

Не визначилися поки що в області й щодо відкриття дитячих садків. Директору Департаменту освіти і науки облдержадміністрації доручили підготувати узагальнену інформацію в розрізі області, відповідні пропозиції та доповісти на позачерговому засідання комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації, яке відбудеться 25.05.2020.

Крім того, в області поки що не дозволять проведення богослужінь, навіть з урахуванням вимог, зазначених у постанові Кабінету Міністрів (одна людина на 10 квадратних метрів площі). Дмитро Габінет пояснив це тим, що близько 40% інфікованих COVID-19 пов’язані саме із відвідуванням храмів або з контактними особами цих релігійних закладів.

Як прокоментував під час вчорашнього онлайн-брифінгу очільник області, “відкриття храмів, може спричинити зростання захворюваності на COVID-19 в області”.

Відреагував на таку заяву голови ОДА Архієрей Православної церкви України, митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Антоній Махота:

….Все розуміємо, але чому Церкви Хмельниччини знов в «чорному списку». Кабмін дозволив, обласна комісія не дозволяє. Ми оголосили вірянам що після рішення Кабміну, нехай хоча б з тими обмеженнями, але в неділю ми сможемо служити з людьми. В четвер 28 травня велике свято у християн східного віросповідання – Вознесіння… Як Голова Духовної Ради м. Хмельницького, як керуючий Хмельницькою єпархією ПЦУ зі всією відповідальністю заявляю – це ДИСКРИМІНАЦІЯ за релігійною ознакою. Бо коли можна всім – кафешкам, циркам, перукарням, спортсменам і оголошується що 40% всіх заражених в області так чи інакше пов’язано Церквами, становиться сумно. Хто може офіційно, юридично обґрунтувати, що саме в Церквах люди заразились?

Нагадаємо, на сьогодні на території Хмельницької області лабораторно підтверджено 340 випадків COVID-19. Одужали від хвороби 98 осіб. Зареєстровано 9 летальних випадків.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter