Новини
Духовність

У Духовній раді Хмельницького заявили про відновлення богослужінь

Попередньо священнослужителі провели нараду в режимі онлайн-конференції. Участь у ній в телефонному режимі взяв і Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Під час наради священнослужителі християнських церков міста, в тому числі, керівники обласних єпархій, об’єднань та управлінь, обговорили можливість переходу до адаптивного карантинного режиму. обговорили умови виходу міста з карантину в різних сферах, в тому числі, питання можливості відновлення богослужінь в церквах міста.

Духовна рада перебуває у стадії пошуку та вироблення спільного рішенння щодо виходу релігійних громад в пом’якшену стадію карантину та відновлення богослужінь з урахуванням відповідних рекомендацій Кабінету Міністрів,йдеться у дописі.

Нагадаємо, у п’ятницю під час брифінгу голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет заявив, що в області богослужіння не відновлюватимуть, як мінімум, ще протягом тижня. Навіть при тому, що за вимогами МОЗ Хмельниччина готова до другого етапу виходу з карантину. Очільник області пояснив це тим, що “близько 40% інфікованих COVID-19 пов’язані саме із відвідуванням храмів або з контактними особами цих релігійних закладів”.

Митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Антоній Махота назвав таке рішення “дискримінацією за релігійною ознакою”.

Згодом Духовна рада міста Хмельницький оприлюднила заяву з приводу переходу християнських церков міста та області до пом’якшувальних заходів другого етапу карантину. В ній, зокрема, йдеться про те, що, розуміючи ризики, пов’язані з загрозою поширення COVID-19, було вчасно припинено “регулярні богослужіння та інші активності в храмах і домах молитвах міста та області за участі вірян… І навіть такі важливі богослужіння та обряди як Пасхальні провели в форматі онлайн-трансляцій або перенесли на пізніше”.

Також, як зазначено у заяві, Духовна рада підтримує запуск економіки на всіх рівнях і повернення до роботи об’єктів соціальної інфраструктури та об’єктів сфери обслуговування.

“Однак, ми не сприймаємо сліпе копіювання, подвійні стандарти та необґрунтовану вибірковість у визначенні об’єктів та інституцій, які можуть повертатися до життя і функціонування в наявних умовах”, – йдеться у заяві.

На думку членів Духовної ради, неприпустимою є заборона на проведення богослужінь в той час, коли “відновлюють роботу ринки, торгові центри, громадський транспорт, заклади культури, спортивні команди та комплекси, заклади дошкільної освіти, дозволяється старт пляжного сезону з 1-го червня тощо”.

Підсумовуючи викладені у заяві тези, члени Духовної ради міста Хмельницького заявили про те, що вони прийняли “спільне рішення про відновлення проведення богослужінь, починаючи з 28 травня 2020 року”.

Водночас, священники вважають за необхідне “врахувати адаптивні практики західних країн, які у співпраці органів влади та Церков напрацювали оптимальні механізми”.

Аби убезпечити прихожан, у храмах, домах молитви та орендованих приміщеннях “будуть витримані усі санітарно-епідеміологічні норми – дезінфекція приміщень, використання масок та антисептиків, загальноприйнята соціальна дистанція, видозмінені релігійні практики обрядів задля виключення фізичного контакту. Багаточисельні громади будуть розділені на декілька потоків, а людям старшого віку і зі слабким імунітетом буде рекомендовано залишатися вдома.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter