Новини
Суспільство

Школа-довгобуд на Шепетівщині: чи навчатимуться діти у новому корпусі замість халупи?

Зведення нової школи у селі Корчик на Шепетівщині – епопея довжиною майже у 30 років. Навчальний заклад тут будують від здобуття Україною незалежності.

Щоразу, коли справа доходила до чергового траншу коштів, вже збудоване встигало добряче зіпсуватися. Наприкінці 2019 року у районі вчергове сподівалися: діти зможуть навчатися у новому корпусі вже від січня 2020. Наразі дату знову відтермінували – тепер йдеться про вересень.

Весь час, поки довгобуд доводять до ладу, сільські діти змушені навчатися у двох старих приміщеннях, схожих на халупи. Одне зведене у 1940, інше – у 1969 році. Опалення тут пічне, туалет на вулиці. Стіни одного з корпусів з двох боків підперті бетонними блоками – щоб остаточно не розвалилися. До слова, у цих старезних будівлях ще й нема фундаменту.

Щоб пришвидшити процес, проєкт розділили на дві черги. Для завершення першої чекають на чергове потужне вливання з Державного фонду регіонального розвитку. Йдеться про понад 15 мільйонів гривень. Ще більше як півтора мільйони виділить обласний бюджет. Ці кошти дозволять цілком завершити навчальний корпус та облаштувати територію навколо нього.

Вартість всього проєкту – понад 50 мільйонів гривень. З них 25 мільйонів вже освоєно. Щоб почати навчання у новому корпусі, треба завершити роботи та прийняти корпус в експлуатацію. Для цього у січні зробили корегування і розбили проєкт на дві черги. Перша черга передбачає також будівництво спортзалу, який буде розташований поруч. Для другої черги лишаються неосвоєними ще близько 8 мільйонів гривень. Ця сума піде на обладнання  і спортивний майданчик. Але і без цього діти можуть спокійно перейти у нове приміщення і навчатися, – розповів заступник голови Шепетівської райдержадміністрації Віталій Бузиль.

Наразі у навчальному корпусі  підведене водопостачання та водовідведення, зведені очисні споруди.  У коридорах – підвісна стеля типу «Армстронг». У санвузлах поклали  плитку, встановили унітази та умивальники. Змонтували систему газового опалення. Досі тривають роботи з оздоблення приміщення, облаштування харчоблоку, впорядкування прилеглої території.

Новий корпус розрахований на 196 учнів. За прогнозами тут навчатиметься 180 дітей з сіл Корчик, Хутір, Романів, а також, ймовірно, з Кліментовичів.

Питання довозу дітей з Кліментовичів ще остаточно не вирішене. На шкільний автобус в районному бюджеті ми зарезервували 600 тисяч гривень. Це 30% від необхідної суми. І, сподіваємося, що з обласного бюджету нам решту 70% виділять, – зазначив Віталій Бузиль.  

Якщо надії справдяться, школа у Корчику стане другою, зведеною у Шепетівському районі за часів незалежної України. Першим, нагадаємо, оновили навчальний заклад у Грицеві. Після старту навчання у новому корпусі старі приміщення планують демонтувати. Через свій, фактично аварійний стан, вони не підлягають реконструкції.

Нагадаємо, нещодавно на Хмельниччині з візитом перебував міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Одним з об’єктів, які відвідав посадовець, була школа у Корчику.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter