Новини
Репортаж

Яких змін чекає найстаріше хмельницьке кладовище?

Якщо кладовище на вулиці Камянецькій у Хмельницькому таки закриють, що буде на його території? Це питання постало після новини про ймовірне переформатування найстарішого цвинтаря обласного центру.

Ініціатором змін стало комунальне підприємство «Хмельницька міська ритуальна служба».  Деякі хмельничани у соцмережах  відреагували на новину емоційно. Мовляв, могили тут планують знищити, а місцину забудувати.

Кладовище може стати меморіальним парком – про це повідомив директор спеціалізованого комунального підприємства «Хмельницька міська ритуальна служба» Сергій Бортник. Майбутньому перетворенню передуватиме процедура офіційного закриття. Таке рішення спочатку мають ухвалити депутати міської ради.

Коли у 2016 році я очолив ритуальну службу, на це місце не існувало навіть земельного акту. Було просто «кладовище на Кам’янецькій». Наразі такий акт є. Зараз кошти з міського бюджету виділяються лише на замітання доріжок й алейок та вивезення сміття. З цього року нам повністю профінансували ще й косовицю. Проте кладовище у нинішньому вигляді – це ліс або місце для вигулу собак. Періодично безхатьки звідси крадуть хрести та металеві паркани. Якщо буде статус меморіального парку, може бути і фінансування інше, і  можливість для охорони, – переконаний Сергій Бортник.

Водночас, за словами керівника ритуальної служби, обмежувати доступ хмельничанам до цвинтаря, навіть після перетворення його на меморіальний парк, не збираються. Адже цією територією чимало містян дістаються додому, а також до міської й дитячої лікарень та до обласної стоматполіклініки. Яким чином парк охоронятимуть, поки неясно. Натомість відомо: переносити чи зносити могили заборонено законом «Про поховання та похоронну справу». А відтак про забудову цієї локації також не йдеться.

Статус музейно-меморіального комплексу вже надали зоні з єврейськими похованнями. Раніше ця місцина на вулиці Толстого була частиною старого цвинтаря на вул. Кам’янецькій. 

Тепер це називається «Музейний комплекс «Світло душі».  Єврейський сектор відділений від старого кладовища іншими підприємствами. А колись на цій забудованій території теж були могили. Тобто і СКП «Спецкомунтранс», і «Ритуальна служба», і  приватні підприємства розташовані на території з похованнями, які потім знесли.  У радянські часи на таке ніхто не зважав, – зазначає Сергій Бортник.

Нагадаємо, на території старого цвинтаря поховані відомі проскурівчани і не лише вони. Приміром, тут є могила Лоуренса Едвардса – британського пілота, який помер у Проскурові під час Першої світової війни. Поховані тут також лікар Сергій Полозов, священник Климентій Качуровський та вахмістр Архіп Петровський, постать якого стала прообразом для створення літературного персонажу «олов’яний солдатик».

Розташовані на цвинтарі і захоронення членів проскурівського підпілля Петра Семенюка, Марії Трембовецької, Марії Ченаш та Ольги Лисичкіної.  Вже найближчим часом у ритуальній службі стартує перепис всіх тутешніх могил. Проте справа ця не буде простою, адже більшість захоронень – у вкрай занедбаному стані.

Я закликаю тих, хто вважає себе корінними проскурівчанами: шановні, приходьте, прибирайте могили, приводьте їх до ладу. Бо якщо всі так непокояться про ці поховання, то треба їх доглядати. Я сумніваюся, що нам, приміром, наступного року виділять 20 мільйонів гривень на відновлення кладовища. Можливо, ми робитимемо це за допомогою волонтерів, подаватимемося на гранти. Також я прошу всіх, у кого є якась інформація про поховання та їхнє розташування, звертайтеся до нас. Ми всі дані фіксуємо, – зазначив Сергій Бортник.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter