Новини
Фінанси

На Хмельниччині для “боротьби” з COVID-19 купили автівок на понад мільйон

Прокуратура Хмельницької області вимагає визнати недійсними результати закупівлі однією із місцевих рад автомобілів «Peugeot».

У квітні цього року виконавчий комітет однієї з місцевих рад придбав два автомобілі марки «Peugeot» вартістю 1,2 мільйона гривень. Послалися у виконкомі при цьому на необхідність запобігання поширенню на території країни гострої респіраторної хвороби COVID-19. Відтак тендерний комітет застосував переговорну процедуру, а відкриті торги не проводив.

Постановою Кабінету Міністрів України визначено вичерпний перелік товарів, робіт та послуг, які, з метою запобігання виникненню пандемії, дозволено закуповувати за переговорною процедурою. Вказані автомобілі до нього не входять, – повідомляють у прес-службі прокуратури.

Тож, аби уникнути відкритих торгів, замовник безпідставно обрав невірний вид процедури закупівлі. Цим створив умови для обмеження конкуренції, неефективного використання бюджетних коштів та порушив принципи відкритості, прозорості, максимальної економії та ефективності закупівель.

Окрім того, про порушення зазначених вище принципів свідчить те, що вартість закуплених автомобілів є вищою за ринкову, заявляють у прокуратурі.

Реагуючи на виявлені порушення та діючи на захист інтересів держави, прокуратура Хмельнциької області пред’явила позов про визнання недійсними рішення тендерного комітету, договору про закупівлю товару, а також стягнення з постачальника перерахованих на його рахунок 1,2 мільйона гривень.

Позов прокурора перебуває на розгляді у господарському суді Хмельницької області.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter