Новини
Культура

Унікальний експонат хочуть подарувати музею Хмельницького

Хмельничанин домовився з колекціонером про викуп унікальної монети, яка поповнить колекцію Хмельницького обласного краєзнавчого музею.

Подільський півгріш – унікальна монета XIV століття часів правління князя Костянтина Коріатовича. На «чорному» ринку ще донедавна вона коштувала п’ять тисяч доларів, кажуть музейники. Нині в Україні – не більше 200 таких монет.

Якщо роздивитися аверс та реверс монети, можна побачити князівський герб Коріатовичів, – розповідає провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею  Сергій Єсюнін.

На монеті вагою всього 1 грам зображена перша столиця Поділля – Смотрич. Науковець припускає: саме тут карбували подільський півгріш.

Про раритет, який презентує невідому сторінку Поділля, в обласному краєзнавчому музеї можуть тільки мріяти. Більшість знахідок нумізматики осідають в приватних колекціях. Тому хмельничанин Сергій Добжанський вирішив зробити подарунок музею.

На аукціоні вона була виставлена за 20 тисяч. Я домовився з тим колекціонером, який має їх в колекції дві і готовий однією поділитися, за 18 тисяч, – розповідає хмельничанин.

І додає, йому вдалося зібрати 9400 гривень. Тож чоловік дякує людям, які його підтримували, та звертається до небайдужих, які можуть допомогти зібрати решту суми.

Наразі у фондах обласного краєзнавчого музею 80 тисяч експонатів. Понад 9,5 тисячі – нумізматики. Аби їх побачили якомога більше відвідувачів, тут постійно оновлюють колекції та відкривають нові експозиції. Зокрема, і завдяки благодійникам, які приносять в музей предмети побуту та знахідки археології.

Сергій Добжанський каже, поки зібрав частину коштів, відчув чимало негативу зі сторони пошуковців. Втім, зупинятися не збирається. Та обіцяє оприлюднити звіт, коли передаватиме подарунок музею.

Реквізити для збору коштів на викуп монети – у сюжеті МТРК Місто

Унікальну монету ХIV століття часів Подільського князівства може отримати в дарунок Хмельницький обласний краєзнавчий…

Опубліковано МТРК "Місто" Четвер, 11 червня 2020 р.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter