Новини
Репортаж

Палац Сангушків на Хмельниччині руйнується на очах

Бароковий палац Сангушків в Ізяславі, який звели в другій половині XVIII століття, вчергове зазнав руйнувань. 50 квадратних метрів несучої стіни обвалилося на початку червня через сильний вітер та дощ.

“Чергове падіння стіни у палаці Сангушко в Ізяславі…на мою думку, врятує ситуацію тільки створення заповідника або філіалу заповідника, що дозволить в перспективі провести протиаварійні, консерваційні, науково-дослідні та інші види пам’яткоохоронних робіт”, – пише у соцмережі Сергій Шпаковський, заступник директора Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва.

Пам’ятка архітектури, що є аварійно небезпечною, не перебуває на балансі ні районної, ні міської ради. Тому в першу чергу, щоб отримати кошти на реконструкцію, необхідно визначити власника об’єкта.

Нагадаємо, що минулого року відбувся фестиваль «ІЗЯСЛАВ-FEST», який мав на меті привернути увагу держави, меценатів, поціновувачів минувшини, шанувальників маленьких міст з багатою історією до проблем національної культурної спадщини, зокрема, до унікальної пам’ятки архітектури XVIII століття – палацу князів Сангушків, який сьогодні є руїною і загрожує зовсім зникнути з лиця землі.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter