Новини
Політика

Славутчани закликали “Почути голос громад”

Учора, 12 червня, у Славуті відбулося віче, на якому жителі територіальних громад виступили за збереження Славутського району з адміністративним центром у місті Славуті та недопущення можливого знищення органів місцевого самоврядування в Україні.

Як відомо учора, на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України, було визначено адміністративні центри та затверджено території територіальнтх громад усіх областей з доопрацюванням. Відповідно, кількість районів Хмельницької області «скоротять» з 20 до 5. Серед них не передбачено існування Славутського району.

Славутський міський голова Василь Сидор нагадав, що міська рада довго і послідовно бореться за збереження району і статусу міста обласного значення.

” Сьогодні існує пряма загроза не лише децентралізації, а й національній безпеці України, знищенню місцевого самоврядування на всіх рівнях та існуванню громад. Структура, яку сьогодні пропонують на політичному рівні знівелює усі досягнення, які напрацьовувалися роками”, – говорить очільник міста.

У підсумку учасники зібрання одноголосно затвердили резолюцію, за якою славутчани вимагають:

1. Внести зміни до Конституції України з питань децентралізації, які необхідні для подальшого просування реформи та її завершення з недопущенням звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод українців.

2. Відкласти питання формування нового районного поділу до:

  • прийняття закону про адміністративно-територіальний устрій;
  • внесення змін до Бюджетного кодексу України, в якому буде законодавчо закріплено збереження фінансової самостійності бюджетів  місцевих територіальних громад, що входитимуть до складу укрупнених районів;
  • закону «Про місцеве самоврядування в Україні».

3. Зберегти статус міста Славути як  адміністративно укрупненого  центру Хмельницької області.

Направлять Резолюцію народного віче «Почуйте голос громад!» Президенту України, Голові Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України,  народним депутатам України, голові Хмельницької ОДА,  голові та депутатському корпусу Хмельницької обласної ради.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter