Новини
Суспільство

Старий цвинтар у Хмельницькому досліджує археолог

Останнє поховання на кладовищі, що на вулиці Кам’янецькій, відбулося у 1964 році. Подальша доля цвинтаря останнім часом стала однією з головних тем в обговореннях хмельничан. Найбільше містян непокоїть, чи не влаштують на ньому масштабне будівництво на кістках померлих. Проте у владі кажуть – цьому не бувати. І обіцяють створити на цьому місці меморіальний парк.  

Меморіальний парк – це місце вшанування померлих. Тобто це як було кладовище, так воно в цьому вигляді і лишається. Але на меморіальний парк може виділятися більше коштів на благоустрій, – пояснює начальник СКП «Хмельницька ритуальна служба» Сергій Бортник.

За приклад взяли музеї-кладовища, які є в інших українських містах. Зараз на старому цвинтарі проводять інвентаризацію могил.

В робочу групу увійшли краєзнавці, люди, які безпосередньо займаються похованнями. Ми хочемо ще до визначення меморіального парку встановити там інформаційні табло, що це меморіальний парк, кладовище, яке було засноване в такому-то році, існувало до такого-то… Кладовище, на якому поховані визначні особистості і міста, і країни, і навіть Європи, – пояснює Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Майже тиждень на кладовищі працює історик та член Спілки археологів України Ярослав Михайловський. Він дослідив уже близько ста могил. Фотографує їх та переписує епітафії, якщо вони збереглися.

Над дослідженням могил історик працюватиме впродовж двох місяців. Стільки ж часу знадобиться для того, аби створити топографічну карту з усіма похованнями.

Для дослідження тих ділянок на цвинтарі, де пам’ятників вже не залишилося, застосовуватимуть геосканер. Хмельничан же просять: якщо у вас є інформація про місця поховань ваших близьких на старому кладовищі, звертайтеся до міської ритуальної служби або підходьте на кладовище до Ярослава Михайловського та покажіть місце поховання, аби його можна було зафіксувати.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter