Новини
Політика

Народні депутати від Хмельниччини закликали дослухатися до людей у питанні поділу районів

Сьогодні відбулося чергове засідання Хмельницької обласної ради. На запрошення голови облради Михайла Загородного на зібранні були присутні і народні депутати Верховної Ради України, члени фракції «Слуга народу» Сергій Мандзій, Олексій Жмеренецький та Юрій Заславський.

Одне з найрезонансніших питань, яке піднімалося на сесії, – затверджений Кабміном перспективний план створення об’єднаних територіальних громад у Хмельницькій області.

Народні обранці зазначили, що цей план не є остаточним, проте необхідність скорочення кількості районів і, разом з цим, зменшення адміністративно-бюрократичного апарату назріла вже давно.

«Зараз багато місцевих «князьків» маніпулюють суспільством, щоб зберегти свою владу, – підкреслили парламентарі. – Розповідають про різні апокаліптичні сценарії, наприклад, що реформа є необдуманою, на місцях не буде фінансування і повноважень. Це все неправда. Вже зараз у парламенті зареєстровано два законопроекти зі змінами до бюджетного кодексу, які будуть голосуватися паралельно зі змінами до адміністративно-територіального устрою. Громади виграють від реформи, адже 60% податків залишатиметься на місцях, а кошти, які витрачалися на місцевих чиновників, будуть направлені на розвиток території».

Депутати також зазначили, що постійно ведуть діалог зі своїми виборцями, і вони підтримують цю реформу. Спільна позиція народних обранців від «Слуги народу», які представляють Хмельниччину, – розподіл області на три райони. Наразі нардепи планують зустрічі на округах, щоб роз’яснювати свою позицію громадам.

Нагадаємо, згідно з урядовим проектом, Хмельницьку область планують розділити на 5 районів: Шепетівський, Старокостянтинівський, Хмельницький, Дунаєвецький та Кам’янець-Подільський. До того ж, територіально окремі з існуючих районів планують розділити між різними новоутвореними територіальними одиницями, проти чого жорстко виступають місцеві громади. Проте остаточне рішення залишається за Верховною Радою.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter