Новини
Політика

На Хмельниччині ще раз переділили райони

У владі врахували деякі побажання подолян, проте остаточний варіант поділу все ще залишає багато питань у мешканців Хмельницької області.

Нові межі п’яти районів Хмельниччини затвердили 1 липня у комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Затвердити їх має Парламент.

Нагадаємо, одна з урядових рекомендацій, відповідно до якої формували нові райони Хмельницької області, – кількість населення у кожному з них має становити не менше 150 тисяч жителів. Відповідно на Хмельниччині пропонували сформувати такі п’ять районів: Дунаєвецький, Кам’янець-Подільський, Старокостянтинівський, Хмельницький, Шепетівський.

Попередньо межі районів виглядали так:

Тоді ж говорилося про те, що то був лише перший документ, який може зазнати змін під час погоджень та обговорень перед його схваленням.

Новий адміністративний поділ неабияк схвилював мешкаців області. Не всі погодилися з новаціями, запропонованими владою, тож Хмельниччиною прокотилася низка своєрідних протестів.

Від імені мешканців Городоцького району зареєстрували петицію щодо збереження його цілісності.

Мешканців Славутчини, Ізяславщини та міста Нетішин скликали на народне віче під гаслом: «Почуйте голос громад!». Були пропозиції навіть, заради збереження Славутського району, відділитися від Хмельниччини та перейти “під патронат” Рівненщини.

До слова, на Славутчині рух за її збереження – чи не найактивніший в області. Мешканці району б’ються за нього вже більше року і навіть намагалися заручитися підтримкою одного з народних обранців. Щоправда, як з’ясувалося згодом, у нардепів – свій погляд на це питання.

Зрештою, майже остаточне рішення щодо поділу Хмельницької області у владі прийняли, бо останнє слово, нагадаємо, мають сказати народні обранці. Проте попередній план зазнав певних коригувань. Районів так і залишилося п’ять, адміністративні центри у них будуть ті ж, що й раніше. От лише три об’єднані тергромади – Закупненську, Чемеровецьку та Сатанівську – які попередньо відносили до Кам’янець-Подільского та Хмельницького районів, у новому варіанті віднесли до Дунаєвеччини.

В результаті нового перерозподілу, якщо він буде затверджений у Парламенті, Кам’янець-Подільський район стане одним з найменших в області як за площею, так і за кількістю населення ( в тисячах осіб):

  • Кам’янець-Подільський – 167,5
  • Старокостянтинівський – 183,4
  • Дунаєвецький – 193,5
  • Шепетівський – 260,7
  • Хмельницький – 459,7

У Чемеровецькій ОТГ з новим варіантом формування районів теж не погодилися. З цього приводу скликали позачергову сесію селищної ради. На порядок денний винесли питання про розгляд звернення про приєднання Чемеровецької об’єднаної територіальної громади до новоутвореного Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Звернення, адресоване Президенту України, Голові Верховної Ради України, Прем’єр-міністру України, Міністру розвитку громад та територій України, голові Хмельницької обласної адміністрації та голові Хмельницької обласної ради, одноголосно підтримали усі 18 депутатів, присутніх на сесії.

Не полишають надії “достукатися” до влади та народних обранців і в інших районах Хмельниччини.

Зокрема, активісти Ярмолинеччини не погоджують з тим, що їх хочуть приєднати до Дунаєвеччини та наполягають на тому, аби відійти до новоствореного Хмельницького району.

Віталій Стожик відстоює позицію нашого району на засіданні комітету.Наш район лише в межах Хмельницького району

Опубліковано Василь Гуменюк – офіційна сторінка Середа, 1 липня 2020 р.

Проте, за словами голови комітету Андрія Клочка, щодо Ярмолинецького району неможливо ухвалити жодне рішення, оскільки «воно не пройшло попередній розгляд у підкомітеті».

Прокоментували ситуацію також голова Ярмолинецької районної державної адміністрації Василь Гуменюк

…та депутатка Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко:

2 дні Комітету, і все ж таки нас почули!!! 5 укрупнених адміністративних одиниць на Хмельниччині бути! Наступний крок – як можна детальніше донести людям інформацію щодо функцій, повноважень і майбутнього з даного питання, тому що багато занепокоєнь у людей, якими маніпулюють, не доводячи суті реформування!!!

На жаль, погані новини з Києва.Сьогодні ми були присутні на засіданні комітету, щоб захистити інтереси наших земляків…

Опубліковано Василь Гуменюк – офіційна сторінка Середа, 1 липня 2020 р.

Висловився також і міський голова Нетішина Олександр Супрунюк:

Замість того, щоб відстоювати статус міст обласного підпорядкування – Нетішина, Славути, Шепетівки, влаштовували бучу за ще один район. Якщо Верховна Рада прийме такий варіант – ці міста стануть сільськими радами. І може прийдеться бігати за своїми грішми на поклон до префекта? Адже повноваження районів, статус і повноваження префектів не визначені, – написав очільник міста.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter