Новини
Репортаж

Пірати, вітрильники та човен-дракон окупували річку у Хмельницькому (ФОТО)

На хмельницькій набережній сьогодні гамірно та цікаво, а акваторія Південного Бугу нагадує жваву трасу з безліччю водного транспорту різних видів.

З нагоди Дня Військово-Морських Сил Збройних Сил України в обласному центрі влаштували водно спортивне свято. Анонсоване з 10 ранку, фактично воно почалося близько першої години дня.

Саме тоді на набережну з катамаранів вистрибнули пірати, яких зображали артисти народного аматорського театру «Дзеркало».

Дітлахам, яких чимало зібралося на березі річки, влаштували міні-шоу зі змаганнями та подарунками. Зокрема, дітлахів вчили піратського жаргону, а найкмітливішим у якості приза давали «справжнє піратське сало», яке насправді було висушеною рибою.

Щоправда, і до власне активного початку свята хмельничанам було чим розважити себе на території свята. Чимало охочих зібралося під наметом, де влаштували виставку моделей човнів.

Як розповів керівник судно-модельного гуртка, що діє при Палаці творчості дітей та юнацтва Юрій Гаркавенко, найважче у виготовленні подібних моделей, – пошук інформації, адже готові міні-судна мають бути точними копіями суден, які існують в реальності.

На роботу однієї з моделей майстер вже витратив близько двох років, але вона все ще не завершена.  А є й такий приклад, коли на виготовлення моделі судна майстер витратив 15 років. Одна з причин такого тривалого терміну роботи – нова інформація.

Коли знаходиш щось нове про судно, яке ти вже виготовив, то доводиться розбирати готову модель і доробляти у відповідності до нових даних, – прокоментував Юрій Гаркавенко.

До слова, крім цілих моделей, на виставці можна побачити окремі елементи суден.

А також придбати на пам’ять тематичні чашки.

Одразу після піратських виступів від пірсу стартувала вітрильна регата – одне з найочікуваніших хмельничанами дійств цього дня. Старт змаганню семи вітрильників дав справжній капітан першого рангу у відставці, який нині мешкає у Хмельницькому.

Поспостерігати за тим, як матроси вправляються з вітрилами, зібралося чимало містян.

До слова, під час заходу всім учасникам неодноразово нагадували про необхідність дотримання дистанції та використання засобів захисту. Щоправда, хмельничани до цих закликів не дуже дослухалися.

Тим часом водоймою снували туди-сюди байдарки, каное, катамарани та весельні дошки. В одному з човнів річку патрулював майже справжній Нептун.

Ще одна родзинка нинішнього свята – човен-дракон – стартував з іншого берега Південного Бугу. Під бій барабану понад десяток веслувальників понеслися до набережної, аби там розважати хмельничан та дати можливість спробувати себе у керуванні цим, досить новим, для Хмельницького виду водного спортивного транспорту.

Одна з особливостей цього спорту, який прийшов до нас зі сходу – він не потребує спеціальної підготовки. Будь-яка людина, сівши у човен, осягає науку веслування просто під час тренувань.

За участі  човна-дракона заплановано декілька цікавих заходів та розваг для хмельничан. Крім того, до пізнього вечора всіх охочих кататимуть на прогулянковому човні. Тож якщо ви не знаєте, як провести другу половину недільного дня – мерщій на набережну. Там цікаво, а організатори обіцяли, що свято триватиме протягом дня.  

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter