Новини
Офіційно

Платна камера порушує права в’язнів Хмельницького СІЗО

Експериментальний проект, який реалізується у Хмельницькому слідчому ізоляторі, в офісі уповноваженого з прав людини назвали дискримінуючим.

Нагадаємо, камеру з поліпшеними побутовими умовами для осіб, взятих під варту, відкрили у Хмельницькому СІЗО наприкінці червня. Вона розрахована на одночасне перебування там двох в’язнів. Подібні “помешкання поліпшеного планування” презентували також в трьох інших обласних центрах України. А загалом VIP-камери є вже у восьми регіонах країни. До слова, елітна камера у Хмельницькому СІЗО – одна з найдорожчих, порівняно з іншими обласними центрами, за виключенням тієї, яка є у Лукьянівському СІЗО.

Проте, як стверджують в Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, які здійснили моніторинг ДУ “Хмельницький слідчий ізолятор”, платна послуга з надання поліпшених побутових умов тримання під вартою носить дискримінаційний характер. Оскільки надаватися вона може лише ув’язненим чоловікам, що ставить їх в нерівні умови з ув’язненими жінками та неповнолітніми.

В результаті моніторингу омбудсмени встановили низку інших порушень у Хмельницькому СІЗО. Це, зокрема, порушення прав на надання правової допомоги, виявлення фактів ненадання належної медичної допомоги та порушення права на безоплатну медичну допомогу. Крім того, через карантин та призупинення етапування під час карантину особи, які вперше притягнуті до кримінальної відповідальності, утримуються з тими, хто раніше вже відбував покарання.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter