Новини
Суспільство

На хмельницькому кладовищі дослідили понад 600 могил

На місці старого цвинтаря, що на вулиці Кам’янецькій, планують створити меморіальний парк. На початку літа тут почали досліджувати могили, вік яких сягає 60 років і більше. Наразі досліджено 650 поховань.

Це ще навіть я не завершив православний сектор. Після того буду перебазовуватися на католицький. І мені здається, що тут буде декілька тисяч поховань, – розповідає історик, член Спілки археологів України Ярослав Михайловський, який вже понад місяць працює на кладовищі.

Свої дослідження чоловік занотовує у спеціальний зошит. Пізніше розробить топографічну карту, на якій точно відтворить розташування кожної могили.

Найважче у роботі, розповідає науковець, – непередбачуваність погоди. Тому не поспішає і планує працювати до кінця вересня.

Повалені пам’ятники, особливо ті, які впали написами донизу, по можливості, Ярослав Михайловський піднімає сам, аби прочитати, хто саме був там похований. Решту позначає, аби згодом зробити це за допомогою помічників.

За місяць роботи до науковця звернулося чимало хмельничан, в яких на старому кладовищі поховані родичі. Особливо – у католицькому секторі. Містяни дізнаються про роботу археолога, зокрема, з соціальних мереж. Дехто приходить до нього особисто, аби допомогти та показати, де саме поховані їхні рідні.

Ідея створення меморіального парку на старому кладовищі виникла рік тому.

Направду там велика кількість видатних людей похована, і ми вирішили, щоб цю територію вберегти від будь-яких можливих забудов на десятки років, зробити там меморіальний парк. Таких об’єктів є багато в Україні та світі. Проведена частина робіт по благоустрою, видалені аварійні дерева. Понад 500 нових дерев там висаджено силами ритуальної служби, – розповідає міський голова Олександр Симчишин.

У майбутньому на території старого кладовища планують прокласти пішохідні доріжки та встановити меморіальні таблички з переліком прізвищ видатних осіб, які були поховані тут до 1964 року.

Детальніше у сюжеті МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter