Новини
Здоров’я

У Хмельницькому протипухлинному центрі – нове хірургічне обладнання

Нові операційні з сучасним обладнанням з’явилися у «Хмельницькому обласному протипухлинному центрі».

Відтепер лікарі повністю контролюватимуть стан пацієнта на операційному столі. Це дозволить робити менш травматичні лапароскопічні операції.

За словами директора комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний протипухлинний центр» В’ячеслава Мороза, витрачено на облаштування нових операційних та закупівлю обладнання близько 11 мільйонів гривень. Гроші на оновлення брали з трьох джерел – державного та обласного бюджетів, власних надходжень закладу.

У протипухлинному центрі , повністю оновлено операційний блок, до складу якого входить п’ять операційних і господарські приміщення, розповідає лікарка-анестезіолог Галина Ліжанська.

«Ми отримали, замість чотирьох, п’ять операційних залів. Отримали сучасне анестезіологічне обладнання – наркозно-дихальну апаратуру, яка дозволяє краще контролювати стан пацієнтів під час оперативних втручань, сучасну анестезіологічну консоль, яка включає в себе монітори, інфузійні системи», – каже лікарка.

У палаті післяопераційних хворих пацієнт, якоого два тижні тому прооперували на новому обладнанні розповідає: замість швів у нього – лише кілька невеликих розрізів та дренажна трубка.

«На наступний день після операції я вже вставав. Болі майже не було. І зараз все нормально, не болить», – ділиться своїми враженнями чоловік, якому зробили операцію на черевній порожнині.

Його лікар, хірург-онколог Хмельницького обласного протипухлинного центру Валентин Прокопович каже – операцію проводив на новому лапароскопічному обладнанні.

«Близько години тривала операція, закінчилась успішно, без ускладнень. Виконання цієї операції саме лапароскопічним шляхом дозволило нам скоротити час до початку спеціалізованого лікування. В середньому днів на сім ми скоротили шлях до початку хіміопроменевої терапії», – розповідає лікар.

Детальніше у сюжеті “Суспільного“:

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter