Новини
Економіка

Будівництво Палацу спорту у Хмельницькому тимчасово призупинили

Будівництво Палацу спорту у Хмельницькому розпочали у 2019 році. Загальна вартість проєкту становить 283 мільйона гривень. На сьогоднішній день профінансовано 112 мільйонів, з них 81- з державного бюджету, 31 – з міського бюджету.

Від початку 2020 року грошей з державного бюджету не надходило. З міського ж цьогоріч взяли 18,3 мільйона гривень, з яких 10 вже освоїли.

Нині коштів для продовження будівельних робіт недостатньо, тому їх тимчасово припинили, пояснює начальник міського управління молоді та спорту Сергій Ремез. Каже, долю подальшого фінансування мають вирішити на конкурсній комісії орієнтовно 10 серпня.

«Ми чекаємо, в першу чергу, рішення комісії з виділення коштів з державного бюджету, ну і самих грошей. Ще довиділили кошти для того, щоб виконати умови конкурсу, це 10% від неосвоєної суми. За ці гроші, якщо з державного бюджету не буде фінансування, можна буде встановити вікна і закрити споруду, аби вона могла перезимувати», – каже Сергій Ремез.

Посадовець додає: у палаці спорту планують виділити зали для тренувань тим, у кого приміщення не відповідає сучасним вимогам.

«Хочемо зробити один із чотирьох залів, які там є, та віддати його під спеціалізований зал фехтування. Один із цих залів плануємо віддати під тренажерку. Також там буде мультифункціональна зала, де можна буде займатися фітнесом. З четвертим залом поки визначаємося. Думаю, у найближчий місяць вирішимо, який вид спорту там буде в майбутньому», – розповідає Сергій Ремез.

На завершення будівництва потрібно ще понад 160 мільйонів гривень, каже заступник міського голови Андрій Бондаренко. Цьогоріч очікують 80 мільйонів гривень, які мають освоїти до кінця року. Завдяки державній субвенції будівництво Палацу спорту планують завершити наступного року, додає посадовець.

«Всього в Україні є два проєкти, два об’єкти, які можуть бути завершені найближчим часом, це Рівненський та Хмельницький Палаци спорту. Тому ми очікуємо отримати суму більшу, ніж інші міста, адже в нас велика ступінь готовності, нам є що показати. В нас збудований фізкультурно-оздоровчий комплекс, змонтовані трибуни, в нас вимурована чаша глядацької зали», – каже заступник міського голови.

В проєктно-кошторисній документації прописана динамічна вартість будівництва Палацу спорту, тому вона зросте, переконана голова громадської організації «Жіночий антикорупційний рух» Альона Береза.

«Це не кінцева, на мою думку, вартість цього будівництва. І прописування динамічної ціни дозволяє в двосторонньому порядку збільшувати взагалі розмір, який буде витрачений на будівництво. Взагалі, логічно прописувати тверду ціну, і в кошторисі передбачати інфляцію. Є в нас індекс інфляції, який дозволяє передбачити, що будуть якісь коливання цін, збільшення мінімальної заробітної плати і тому подібне. Але цього не використовують, що в принципі потім впливає на бюджет міста», – каже Альона Береза.

Детальніше дивіться у сюжеті “Суспільного“:

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter