Новини
Інтерв'ю

Сергій Мандзій: «Наше завдання – щоб люди на місцях відчули якісні зміни на краще!»

До місцевих виборів залишається зовсім мало часу. Політичні сили активізують свою діяльність, створюють нові проекти, шукають людей до своїх виборчих списків і міряються рейтингами. Ми з’ясували як просуваються справи у лідера політичних перегонів – партії «Слуга народу».

Два місяці тому керівником Хмельницького обласного осередку партії став народний депутат Сергій Мандзій. Ми поговорили з ним про те, як змінилася діяльність «Слуги народу» на Хмельниччині з моменту його призначення, які головні цілі партія ставить перед собою, як готується до місцевих виборів і за яким принципом формує списки.

Сергію Володимировичу, на 25 жовтня Верховна Рада призначила місцеві вибори. Які у Вас пріоритети на цю виборчу кампанію, як йде підбір кандидатів від «Слуги народу»?

Буквально вчора, центральний офіс партії «Слуга Народу» запустив кампанію під слоганом «Україна – це ти!». Ви знаєте, що в рамках децентралізації ми радикально скоротили кількість чиновників, районних рад і адміністрацій та максимально передали кошти і повноваження місцевим громадам, незалежно від того чи це великі міста, чи малі села. Відтепер за усі важливі питання відповідатимуть не чиновники, призначені з Києва, а обрана громадою влада. Тому, це надзвичайно важливі вибори, які дійсно зроблять простих громадян реальною владою на місцях. 

Зазвичай, для багатьох партій місцеві вибори – це шанс, щоб повернутися до влади. Ми ж, навпаки, є представниками діючої владної команди і нам не треба чекати виборів, щоб здійснювати такі потрібні на Хмельниччині перетворення. Ми вже зараз робимо все, щоб люди на місцях відчули якісні зміни на краще!

До кінця року за програмою «Велике будівництво» у Хмельницькій області збудують чи капітально відремонтують 300 км доріг державного та місцевого значення, 10 приймальних відділень лікарень, 7 опорних шкіл у районах, 2 дитсадки та 7 спортивних об’єктів.

Підприємці Хмельниччини вже отримали перші пільгові кредити в рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%», на яку ми виділили 283,5 млн грн.

Незважаючи на епідемію коронавірусу, нам вдалося зберегти медичну сферу та виправити недоліки медреформи. До кінця 2020 року фінансування лікарень буде на рівні не менше, ніж у минулому році. Крім того, з 1 вересня передбачено збільшення заробітної плати лікарям і медперсоналу. Так, зарплата лікаря в середньому зросте на 3,5 тис. грн, середнього медичного персоналу на близько 2,5 тис., а молодшого медичного персоналу – на близько 1250 грн. 

Можна багато називати реальних справ, які щодня робляться як в країні загалом, так і на Хмельниччині зокрема. Для «слуг народу» ці вибори стануть своєрідним іспитом, під час якого виборці оцінять діяльність влади у цей непростий для України та світу рік. Епідемія коронавірусу, економічна криза, необхідність довести до логічного кінця масштабні реформи, які були запущені у попередні роки – децентралізації, медичну, освітню, земельну тощо. Попри всі негаразди ми змогли в досить короткі терміни розв’язати існуючі проблеми та зберегли керованість і стабільність в країні.

За яким принципом Ви будете формувати списки до обласної ради та рад громад?

У нас немає жодних зобов’язань перед представниками місцевих олігархів і кланів, тому ми налаштовані радикально оновити депутатський корпус як в обласній раді, так і у кожній територіальній громаді.

Хто будуть наші кандидати? По-перше, наші активісти, які зарекомендували себе на минулих президентських та парламентських виборах і готові змінювати місцеву політику.

По-друге, ми вже маємо певний досвід і розуміємо, що варто також залучати і деяких діючих депутатів – з репутацією, професіоналів, які допоможуть швидко й ефективно запустити роботу новообраних рад. Найголовніше – їм повинні довіряти місцеві громади.

По-третє, кандидатів нам пропонуватимуть місцеві громади. Саме зараз ми розбудовуємо максимальний діалог з людьми на місцях, адже вони, як ніхто інший, найкраще знають свої проблеми і як їх ефективно вирішити. Наша команда перемогла на президентських і парламентських виборах, ми започаткували багато позитивних зрушень на загальноукраїнському рівні, тепер люди чекають позитивних змін на місцях. 

Як зараз відбувається ваш діалог з місцевими громадами?

За кожним з семи одномандатних виборчих округів області закріплено народного депутата України від фракції «Слуга народу». Він тісно співпрацює з обласною організацією партії, спільно з експертами та активістами координує свою діяльність в окрузі, контролює з ними якість виконаних робіт і цільове використання бюджетних коштів, а також оперативно реагує на звернення громадян і потреби округу.

Яких саме експертів Ви маєте на увазі?

За кожною галуззю – освіта, культура, інфраструктура, сільське господарство, охорона здоров’я тощо – у нашій організації закріплена фахова людина – експерт. Він розуміється у цій галузі, знає її специфіку в нашому регіоні і допомагає нашим депутатам знайти найбільш оптимальне та ефективне розв’язання проблеми.

 Наведу приклад, як раніше відбувалося «реагування» на звернення громадян. Припустимо, існує проблемна ділянка дороги. Люди звертаються до місцевої влади з проханням відремонтувати, вона направляє звернення про виділення коштів на ремонт до обласної влади, обласна – до центральної, там пишуть – коштів нема і на цьому все. Завдання наших експертів – фахово супроводжувати ці звернення від самого початку і аж до позитивного вирішення. Вони допомагають мешканцям правильно скласти запит, визначають звернення до якої структури буде найбільш ефективним і супроводжують його. Паралельно експерти спільно з народними депутатами від «Слуги народу», що представляють Хмельниччину, готують відповідні запити, звернення, законопроекти і т.д. Парламентарі таким чином отримують якісно відпрацьовані та погоджені з громадою пропозиції, які потім виносять на розгляд президента, уряду, парламенту.

Скоро ми презентуємо як цей новий механізм комунікації з місцевими громадами, так і самих експертів, які допомагають хмельницькому осередку партії.  

Чи вже є позитивні приклади такого підходу?

Так. Завдяки такому підходу, Старокостянтинівський райавтодор включив у план робіт на серпень цього року ремонт автомобільної дороги Левківка – Йосипівка. Зараз під контролем наших експертів добудова Палацу спорту у Хмельницькому, ремонт дитячого відділення Старокостянтинівської ЦРЛ, недопущення ліквідації локомотивного депо міста Шепетівки та звільнення там 540 працівників. Завдяки нашим експертам ми ініціювали включення до програми «Велике будівництво» 15 пам’яток архітектури Хмельниччини на 2021 рік. Знаючи ситуацію зсередини, я готовий сказати, що, саме завдяки спільним зусиллям наших експертів і громади, ми маємо великі шанси на вирішення цих питань вже найближчим часом.

Які результати розраховуєте отримати на місцевих виборах? Плануєте повторити минулорічний успіх команди на парламентських перегонах?

Це будуть вирішувати виборці і тільки вони. Для нас головне – реальні зміни на місцях, які здатні у повній мірі розкрити потужний потенціал Хмельниччини!

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter