Новини
Події

В’ячеслав Негода: децентралізація Хмельниччини потребує підтримки від місцевого самоврядування

Сьогодні на Хмельниччину завітав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Протягом декількох годин обговорювали перебіг децентралізації на Хмельниччині та обмінювалися думками щодо кроків, які необхідно зробити, для успішного завершення реформи. До участі були запрошені представники Асоціації міст України.Організатор заходу – Міністерство розвитку громад та територій за партнерської підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Участь у заході також взяли народні депутати України (які представляють Хмельниччину), представники обласної ради, обласної та районних державних адміністрацій, об’єднаних територіальних громад, міст обласного значення, асоціацій органів місцевого самоврядування, експерти Хмельницького регіонального відділення АМУ.

Під час своєї промови В’ячеслав Негода нагадав, що 12 червня було ухвалено адмінтерустрій базового рівня (визначено межі громад та їх адміністративні центри), а 17 липня Парламент затвердив утворення нових районів.

«Саме зараз і розпочинається децентралізація. До цього ми будували фундамент, а тепер можемо передавати повноваження. Громади підтвердили свою спроможність і довели, що можуть розвиватися і реформа децентралізації є виправданою» – підкреслив заступник Міністра розвитку громад та територій.

Ольга Лебединська, експерт Офісу підтримки реформ при Мінрегіоні презентувала ряд законопроектів, які стосуються органів місцевого самоврядування та знаходяться на стадії роботи і збору пропозицій. Зокрема, зміни до Закону про місцеве самоврядування та доопрацювання вже існуючих законів у частині визначення повноважень голів та ОМС у громадах.

Віктор Венцель, експерт Офісу підтримки реформ при Мінрегіоні розповів про напрацювання, які стосуватимуться бюджетного процесу у 2021 році. Підтвердив, що у наступному році для діючих і новостворених громад суттєвих змін не буде. У новому бюджетному кодексі буде передбачено 2 рівні бюджетів: сільські, селищні, міські та обласні. Видатки розподілятимуться на власні та делеговані. Делеговані закріплять за кожним рівнем і чітко визначать джерела їх фінансування.

Ярослав Рабошук, заступник виконавчого директора Асоціації міст України наголосив, що місцеві бюджети у 2021 році понесуть серйозні витрати. «Законопроєкт №3614, розроблений АМУ в рамках проєкту ПУЛЬС, встановлює рівні умови формування дохідної бази бюджетів місцевого самоврядування для «нових» сільських, селищних, міських територіальних громад в обсягах, що були у міст обласного значення та ОТГ. Він був проголосований тільки в першому читанні, але вже 15 вересня Уряд має подати до Верховної Ради проєкт Закону про Державний бюджет України  на 2021 рік. Щоб зберегти здобутки децентралізації і щоб громади були фінансово незалежні, Держбюджет на 2021 рік має розроблятися з врахуванням норм законопроєкту №3614, оскільки він передбачає закріплення за сільськими, селищними, міськими громадами належної ресурсної бази для здійснення повноважень на новій територіальній основі» – підкреслив експерт.

Під час обговорення мер Старокостянтинова Микола Мельничук наголосив, що громадам потрібна підтримка від держави, щоб ОМС могли робити свої громади інвестиційно привабливими, адже щороку доходи місцевих бюджетів лише зменшуються.

Голова Маківської ОТГ Анатолій Кушнір, вкотре, підняв питання недофінансування державою пільг та адміністрування місцевих податків та зборів.

Підбиваючи підсумки заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода наголосив, що новий етап децентралізації потребує підтримки від місцевого самоврядування:

«Потрібно створити базу для завершення реформи. Тож я попрошу вас взяти активну участь у підготовці законодавства, щоб до 2021 року громади мали повноцінні ресурси для продуктивної роботи».

Автор: Катерина Прокопець

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter