Новини
Бізнес

«Хмельницькгаз Збут» стабільно забезпечує подолян газом після відміни спеціальних обов’язків

З 1 серпня Кабінет міністрів України скасував дію положення про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) на постачальників газу. Це означає, що держава більше не регулює ціну блакитного палива. Надалі кожен постачальник самостійно встановлюватиме її щомісяця залежно від ринкових факторів та ресурсу, який сформував для своїх клієнтів.

«Існує хибна думка, що ціна блакитного палива фіксована і незмінна. Насправді, це не так. Адже з травня 2019 року вона змінюється щомісяця, – говорить директор ТОВ «Хмельницькгаз Збут» Андрій Левицький. – Аби ціну газу визначала справжня чесна та прозора конкурентна боротьба, після відміни ПСО дуже важливо забезпечити рівний доступ усіх постачальників на ринкових умовах до ресурсу «Укргазвидобування».

Нагадаємо, у червні 2020 року ціна блакитного палива для клієнтів ТОВ «Хмельницькгаз Збут» досягла історичного мінімуму, зменшившись до 2,784 грн за кубометр. А в липні, з наближенням опалювального сезону, газ подорожчав на 7% до 2,974 грн за кубічний метр. Це пояснюється тим, що газу українського видобутку не вистачає для вичерпного задоволення потреб усіх категорій споживачів, і блакитне паливо доводиться додатково імпортувати. Саме тому ціни в Україні корелюють з тенденціями на світовому ринку, на якому вартість газу почала зростати. Наприклад, ціна голландського хабу TTF на четвертий квартал 2020 року складає приблизно 5,150 грн за кубометр. 

За словами Андрія Левицького, наразі на енергетичному ринку держави налічується понад 700 ліцензованих постачальників блакитного палива. Проте лише 39 з них мають досвід роботи з населенням, а розвинену мережу центрів обслуговування клієнтів і необхідні для комфорту подолян онлайн сервіси – і того менше. Саме тому слід дуже ретельно вивчити пропозиції нових гравців ринку, аби зрозуміти, чи варто взагалі змінювати постачальника.

Після скасування ПСО «Хмельницькгаз Збут» продовжує безперебійну подачу блакитного палива всім категоріям споживачів. Послугами підприємства користуються понад 400 тисяч побутових споживачів, більше двох тисяч промислових підприємств та бюджетних організацій, а також майже 200 релігійних організацій. Компанія є надійним лідером газового ринку Хмельниччини вже протягом п’яти років.

Автор: Наталя Кошай

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter