Новини
Здоров’я

Голова Хмельницької ОДА не бачить проблем у роботі інфекційної лікарні

Попри стабільне зростання кількості хворих на COVID-19, у владі вважають: працівники медзакладу, в якому лікуються практично всі інфіковані вірусом подоляни, поки що здатні впоратися своїми силами.

Три  медичні сестри та один ліфтер – заявку на такі чотири посади  подало комунальне неприбуткове підприємство “Хмельницька інфекційна лікарня”.  Про це днями під час брифінгу повідомив голова Хмельницької облдержадміністрації Дмитро Габінет.

Два тижні тому ми збирали нараду, на яку запрошували керівницю лікарні Оксану Піддубну. Вона зазначила:  поки лікарня справляється тими силами, які є. Звісно, ситуація складна. За  потреби ми будемо перенаправляти лікарів, зокрема, з обласної лікарні. Для цього є всі можливості, – розповів Дмитро Габінет.

Нагадаємо, про суттєвий дефіцит кадрів у ХІЛ говорилося говорилося ще у травні. Тоді, за словами першого заступника голови ОДА Романа Примуша, у медзакладі звільнилася частина, переважно молодшого та середнього, персоналу: у лікарні на той момент бракувало 16 медпрацівників – 6 середнього та 10 молодшого персоналу. 

За словами Дмитра Габінета, про інші потреби у персоналі комунального підприємства йому не відомо. Наприклад, нема інформації про те, чи достатньо у штаті одного кардіолога.  Про те, що такий фахівець там один, у відповіді на запит раніше повідомила керівниця закладу Оксана Піддубна. Водночас вона зазначила: станом на 6 серпня у всіх пацієнтів з коронавірусною інфекцією, які потребують кисневої терапії, наявні супутні захворювання системи кровообігу. Окрім того, у липні керівництво лікарні повідомило: у більшості померлих у стінах закладу пацієнтів була ішемічна хвороба серця.

Є нормативи від Національної служби здоров’я України (НСЗУ).  Цими вимогами передбачена кількість відповідних штатних одиниць. Зокрема, і лікаря-кардіолога. Принаймні, від самої лікарні скарг не надходило, що потрібні додаткові кардіологи, – прокоментував Дмитро Габінет.

Не знає голова ОДА і про те, чи отримали медики інфекційки обіцяну урядовцями на початку карантину 300-відстоткову надбавку за лікування пацієнтів з COVID-19.  За його словами, ці виплати – справа не облдержадміністрації, а НСЗУ. За нашою ж інсайдерською інформацією,  працівники ХІЛ досі чекають на таку надбавку за липень. Натомість відомо про суму виплачених медикам області, які перехворіли на коронавірусну інфекцію, лікарняних.

На щастя, на Хмельниччині поки нема медпрацівників, які б отримали інвалідність у наслідок хвороби на COVID-19. Здійснені виплати стосувалися перебування на лікарняному або на самоізоляції. Всього це 116 осіб. І сума там по 2 тисячі гривень кожному  в середньому, – зазначив голова облдержадміністрації.

Нагадаємо, раніше Хмельницька інфекційна лікарня подала до міського відділення Фонду соцстрахування заяви-розрахунки на виплату відшкодування у зв’язку із зараженням СОVID-19 для двох лікарів-анестезіологів на суму майже 12 тисяч гривень.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter