Новини
Суспільство

Хмельничани зі страхом чекають 1 вересня

Вже зараз, під час канікул, чимало мешканців Хмельницького щодня потерпають від неможливості нормально та вчасно дістатися на роботу та повернутися додому.

Особливо – у ті мікрорайони, які й за нормальної, некарантинної ситуації мають проблеми з транспортним сполученням. Що буде з початком нового навчального року, коли до потоку пасажирів додадуться школярі та студенти, а карантинні обмеження не будуть зняті, спрогнозувати взагалі неможливо.

Один з таких, обійдених увагою транспорту, мікрорайон – Лезневе. Мешканка саме цієї частини Хмельницького, не витримавши щоденних поневірянь на зупинках, написала пост розпачу, намагаючись звернути увагу влади до проблем, з якими щодня стикаються хмельничани. Свої спроби дістатися з центру міста після роботи додому дівчина назвала “Лезневським квестом”.

Звертає увагу влади хмельничанка й на те, що, зважаючи на ситуацію, до цього часу можна було би вже здогадатися порахувати пасажирів та пустити у мікрорайон великогабаритний транспорт, якого у Лезеневому не бачили, схоже, взагалі ніколи.

Я розумію, що карантин, але ж можна порахувати, що декілька бусіків не справляться з пасажиропотоком. А це ще школярів і студентів немає! І жодного, ЖОДНОГО великогабаритного громадського транспорту на Лезнево не ходить! І догадатись, порахувати, що він потрібен ні в кого в голову не приходить! – йдеться у дописі.

У коментарях діляться своїм досвідом хмельничани, які живуть в інших мікрорайонах міста і так само мають проблеми з транспортом:

Така ж ситуація з мікрорайоном “Дальні Гречани”. Кожного дня –бойовик, блокбастер, іноді трилер…

Неспокійно наразі і тим хмельничанам, яким з 1 вересня (якщо навчальний рік у Хмельницькому стартує в звичному режимі) доведеться вирішувати проблему доїзду до навчальних закладів дітей. Особливо непокояться ті, хто з тієї чи іншої причини живе в одному мікрорайоні, а до школи дитину відправляє у зовсім інший.

Щоправда, привід нервуватися з цього приводу є у всіх хмельничан, які користуються громадським транспортом і які у перспективі матимуть з ним ще більші проблеми, особливо, вранці.

Наразі, судячи з того, що кажуть містяни, навіть спецтранспорт, який перевозить лише “платних пасажирів” не вирішує проблему, оскільки буває так, що пенсіонери платять за проїзд, і місць у тролейбусах для хмельничан, які добираються на роботу, все одно не вистачає.

В очікуванні нового навчального року у владі, схоже, таки не сидять, склавши руки. У міській раді, за словами чиновників, розглядають декілька варіантів розвантаження громадського транспорту.

Заступник Хмельницького міського голови Андрій Бондаренко розповів про деякі з них.

У місті з 1 вересня можуть збільшити кількість одиниць транспорту, запустивши додаткові тролейбуси та маршрутки. Зокрема, на початку місяця директор КП “Хмельницькелектротранс” Віктор Паламарчук заявляв, що розглядається варіант випуску у вересні на маршрути всіх 90 тролейбусів, які наразі є в автопарку підприємства. Щоправда, вдасться це зробити лише в тому випадку, якщо всі вакантні місця водіїв будуть заповнені.

Також може відновитися рух тих маршрутів, які призупинили під час карантину.

Проте збільшення транспорту, якщо й вирішить проблему, то навряд чи суттєво, якщо й надалі у тролейбусах, автобусах та маршрутках буде дозволено перевозити лише “сидячих” пасажирів.

Схоже, вирішити проблему може лише дозвіл Кабміну зняти обмеження на перевезення пасажирів у транспорті. В цьому випадку, зазначив Андрій Бондаренко, відпаде й необхідність у спецрейсах. Міська рада вже направила звернення до Уряду, аби вища влада дозволила перевозити у транспорті необмежену кількість пасажирів. Проте відповіді поки що не отримала.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter