Новини
Політика

У Хмельницькому жінки говорили про нюанси виборчого законодавства

Учора, 20 серпня, відбулась зустріч майбутніх кандидаток у депутати місцевих громад Хмельниччини.

На заході, що відбувся під гаслом «Виборчий кодекс: нові правила перемоги», активістки обговорили питання щодо порядку висування й реєстрації кандидатів у депутати місцевих рад відповідно до вимог Виборчого кодексу України.

Особливості виборчої кампанії-2020 окреслила експертка з юридичних питань Ольга Щербина:

«Висування кандидатів у депутати рад громад (з кількістю виборців 10 тисяч і більше) реалізується лише через місцеві організації політичних партій. При висуванні кандидатів на зборах, політичні партії повинні враховувати гендерну квоту – 30% осіб іншої статі. У разі невиконання цієї вимоги список не реєструватимуть».

Ольга Щербина підкреслила, що особа може одночасно бути висунута кандидатом у депутати місцевої ради та кандидатом на посаду сільського, селищного, або міського голови, шляхом висування місцевою організацією лише однієї політичної партії.

Відповідно до закону, кількість кандидатів у депутати, які включаються до єдиного виборчого списку місцевої організації партії, не повинна перевищувати кількісний склад депутатів цієї ради.

Також учасниці опрацювали проєкти документів, які необхідні кандидатам для реєстрації.

«Такі зустрічі демонструють зацікавленість  жінок-лідерок у політичних процесах. Тут майбутні кандидатки в обранці до рад переймають досвід діючих депутаток,  які, усвідомлюючи всю відповідальність, також планують йти на вибори. Лише так, з сильними командами на місцях, можна ефективно провести виборчу компанію з дотриманням норм законодавства», – говорить голова громадської організації «Подільський центр «Гендерна рада» Тетяна Баєва.

Зустріч, що відбулась за сприяння Національно-демократичного інституту (NDI), показала зацікавленість та бажання присутніх плідно працювати під час передвиборчої компанії у вересні-жовтні цього року задля отримання депутатських мандатів та ефективної діяльності на користь місцевих громад.

Захід відбувся з дотриманням карантинних вимог.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter