Новини
Події

У Нетішині знімають на відео та штрафують тих, хто підгодовує собак

У Нетішині місцеві мешканці розділилися на два табори через безпритульних тварин. Конфлікт поглибився після того, як у міській раді почали «карати гривнею» за годування  чотирилапих у невстановлених місцях.

Нагадаємо, ще взимку 2019 року міськвиконком вніс зміни до правил благоустрою. Відтоді у місті атомників можна годувати тварин лише на трьох локаціях. А віднедавна до цього переліку додали ще одне місце.

«Це територія лівого берега річки Горинь у районі пішохідного мосту від вул. Млинової; місце на вулиці Набережній, а також локація біля спорткомплексу «Енергетик» з боку паркової зони. У липні додали  місце у районі дренажно- обвідного  каналу на вул. Михайлова. Там встановлені миски, але ще не скрізь. Рішення про ці правила благоустрою  оприлюднили на сайті міської ради та у газеті «Нетішинський вісник», – пояснює  Єлизавета Чайковська, спеціалістка відділу містобудування, архітектури та благоустрою міської ради.

Такі правила у Нетішині запровадили після нападів собак на перехожих. За їхнє порушення містянам загрожує штраф – від 300 до 1360 гривень. За серпень адмінкомісія винесла поки одну таку постанову. Тоді йшлося про штраф розміром 50 неоподаткованих мінімумів громадян (850 гривень). Утім,  ця постанова поки не набрала чинності. 

Оштрафована місцева жителька просить не називати її прізвища, бо боїться цькування. Зізнається: протокол на неї склали після того, як інша жінка зняла її із собаками на камеру. У той момент вона якраз приманювала тварин їжею до дозволеною владою місця годування. Це і стало, за словами оштрафованої, єдиним доказом її провини. Того ж дня поліція вирахувала її та склала адмінпротокол.

Виявляється, із закликом знімати порушників правил благоустрою до нетішинців звернулася сама міська влада.  А складати адмінпротоколи на містян, які годують тварин у невстановлених місцях, у Нетішині почали ще на початку цього року. Про це розповідають місцеві зоозахисники. Останній такий випадок стався на початку серпня із чоловіком, який годував котів.

«Правилами благоустрою дійсно забороняється годування у невстановлених місцях.  Відповідно до ст. 255 Кодексу України про адміністративні правопорушення протоколи про порушення мають право складати  уповноважені особи виконавчого комітету та органів внутрішніх справ.  Але у суді може бути оскаржений єдиний у цьому випадку доказ – відео, тому що до нього є певні  вимоги: прив’язування до дати протоколу, якість зображення, наявність монтажу», – коментує юристка Руслана Матущак.

Місцеві зооактивісти нарікають: всі дозволені місця – на околиці міста. До того ж нетішинці, які живуть поблизу таких локацій, далеко не у захваті від ідеї з мисками.      

«Загалом не уявляю, як можна провести собаку або кота через все місто і погодувати. Тим паче маленьких цуценят, яких постійно викидають. Самі місця не облаштовані. Там прибита одна миска. Всі такі локації на околиці міста. А тамтешні мешканці ще й обурюються, чому всіх тварин ведуть саме туди», – розповідає зоозахисниця Марина Чмуневич.

Автор: Катерина Прокопець

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter