Новини
Економіка

За рахунок акцизу місцеві бюджети Хмельниччини поповнились на 77 мільйонів

За даними Головного управління ДПС у Хмельницькій області, протягом семи місяців поточного року за рахунок акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами бюджети громад отримали майже 77 мільйонів гривень, що на 6,4 мільйона гривень більше відповідного періоду 2019 року.

Також місцеві бюджети Хмельниччини від ліцензування оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами та пальним поповнились надходженнями у сумі 15 мільйонів гривень, що на 1,3 мільйона гривень перевищує результат відповідного періоду минулого року.

Проведеними впродовж семи місяців контрольно-перевірочними заходами задокументовано 325 порушень, відповідальність за які передбачена статтею 17 Закону України від 19.12.95 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».

Як наслідок стосовно несумлінних суб‘єктів господарювання застосовано фінансових санкцій на суму 21,3 мільйона гривень. За результатами роботи щодо сплати порушниками застосованих фінансових (штрафних) санкцій, до бюджету надійшло майже 2,5 мільйона гривень.

Загалом на території області перебуває на обліку 2523 платники акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, якими отримано 6470 ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Як зазначають фахівці ДПС, акцизний податок з роздрібної торгівлі суттєво впливає на збільшення надходжень до місцевого бюджету. При цьому він має відображатися у фіскальному чеку. Коли ж немає фіскального чека – не сплачено акцизний податок, відповідно – не наповнюється бюджет. Враховуючи, що фактичними платниками цього податку у першу чергу є споживачі, які купляють підакцизні товари, вони також мають контролювати сплату суб‘єктами господарської діяльності податку, вимагаючи розрахунковий документ у продавця.

«Якщо одні працюють за правилами і сумлінно сплачують належні податки до бюджету, а інші перебувають «у тіні» чи займаються протиправною діяльністю у обігу підакцизних товарів, – такого не можна допускати. Настала пора працювати легально і платити у повному обсязі податки до бюджету. Принципи рівності і конкуренції мають працювати на розвиток бізнесу та держави», – підкреслив начальник управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДПС у Хмельницькій області Віктор Кухар.

Автор: Катерина Прокопець

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter