Новини
Політика

В Хмельницькому з порушеннями визначили місця для політичної агітації

ОПОРА в своєму звіті зазначила: З-поміж 26 місць, визначених у Хмельницькому для розміщення передвиборної агітації, 3 розташовані на зупинках громадського транспорту, що є порушенням виборчого законодавства. У міській раді зазначають, що вживатимуть заходів для виправлення ситуації.

Рішенням №12 від 17.06.2020 року «Про відведення місць для обладнання стендів, дощок оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації» Хмельницька міська рада затвердила перелік із 26 місць, призначених для розміщення агітаційних матеріалів до місцевих виборів 25 жовтня 2020 року.

У трьох випадках такі місця розташовані безпосередньо на зупинках громадського транспорту: вул. Кам’янецька, 50, на зупинці громадського транспорту «Торговий центр «Либідь-Плаза»; вул. Шевченка, на зупинці громадського транспорту «Залізничний вокзал» (напрям руху в центр міста); вул. Шевченка, 55, на зупинці громадського транспорту «Міська лікарня» (напрям руху в центр міста). Водночас виборче законодавство забороняє розміщення та поширення агітаційних матеріалів на зупинках.

7 вересня на вебсайті Хмельницької міської ради повідомили, що  «з метою організації виборчого процесу та відповідно ч.3 ст.53 Виборчого кодексу України управлінням ЖКГ встановлено стенди у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації». Як з’ясували спостерігачі ОПОРИ, відповідні стенди встановили і на трьох зупинках громадського транспорту, що зазначені в переліку.

Однак відповідно до частини 17 статті 57 Виборчого кодексу України розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщання пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

По коментарю щодо розміщення стендів для агітаційних матеріалів на зупинках громадського транспорту, відповідно до переліку в додатку до рішення міської ради, 15 вересня ОПОРА звернулася до керуючої справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради Юлії Сабій.

«До 5 вересня комунальне підприємство по зеленому будівництву і благоустрою міста виконавчого комітету ради розмістило дані тумби за адресами, які є в переліку. Відповідно, це традиційне рішення, яке приймає рада перед виборами і у такий спосіб надає можливість політичним силам, які беруть участь у виборах, розміщувати свої агітаційні матеріали», – зазначила пані Юлія і попросила надати детальну інформацію про виявлений факт до управління організаційно-інформаційної роботи та контролю Хмельницької міської ради.

Заступник начальника управління Роман Назаров у коментарі ОПОРІ погодився, що визначення місць для розміщення агітації на зупинках громадського транспорту може порушувати виборче законодавство, і зазначив, що міська рада буде вживати заходів для виправлення ситуації.

Автор: Ірина Беднаровська

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter