Новини
Вибори

«Веселі старти» місцевих виборів на Хмельниччині

Все насиченішим та активнішим стає політичне життя краю – надворі вибори до місцевих рад 2020.

Календарні дні летять, як листя з дерев восени….

Ще у липні-серпні політичні партії почали нагадувати про себе з білбордів. Ймовірні учасники виборчого процесу вітали краян із Днем Незалежності України, інформували про здобутки з рекламних щитів, або ж просто – нагадували про своє існування. Відчувався рух і всередині партійних організацій, які підтягували нових людей до своїх лав, котрісь відновлювали, а котрісь – заново створювали партійні осередки, підсилюючи своє представництво у найвіддаленіших куточках Хмельниччини.

На офіційному старті виборчої кампанії 5 вересня політичне життя було досить кволим. Інформаційне поле заповнив хіба що випадок з недотриманням Хмельницькою обласною ТВК строків встановлення виборчих округів. Комісія ніяк не могла розподілити виборчу територію області. В результаті потрібне рішення прийняли із запізненням на два дні!

Спостерігач від ОПОРИ за виборчим процесом в області Андрій Попик вважає, що така прострочка вплине на деякі організаційні процеси для місцевих учасників виборів.

На часі черговий дедлайн: до 24 вересня місцеві організації партій або самовисуванці мають подати до відповідної територіальної виборчої комісії документи для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови. Після цієї процедури протягом трьох днів всі кандидати отримають посвідчення і стануть офіційними учасниками виборчого процесу.

Отож, політичні партії, які зголосилися на участь у передвиборчих перегонах, наввипередки проводили обласні партійні конференції. Більшість з них відбулася минулими вихідними.

Білі, червоні, зелені, сині і навіть фіолетові – політичні тренди цієї осені.

У п’ятницю в обласному центрі своїх неолігархизованих прихильників зібрала «СіЧ». Симпатики партійного лідера Ігора Смешка зі всієї області скромно провели зустріч у новозбудованому «Парусі». Сенсацій на обласному з’їзді не відбулося. Ніхто з політиків першого ешелону до подільських сильних і чесних не завітав.

Однак це не вплинуло в жодний спосіб на хід конференції, де представили кандидатів у депутати місцевих рад різних рівнів. Серед них – керівник державного підприємства «Новатор» Олексій Свістунов, енергійний та перспективний фермер Василь Міракін, підприємиця, рестораторка Олена Пенкаль, знана на Хмельниччині волонтерка Тетяна Юзепчук, а також менш публічні медики, науковці, військові. 

СіЧовики висунули кандидатом на міського голову Хмельницького підприємця, колишнього голову обласної ради Івана Гончара. Він складатиме конкуренцію діючому мерові Олександрові Симчишину. Варто зауважити, що змагання між цими кандидата, так би мовити, сягає своїм корінням глибше у давнину. Свого часу вони вже були конкурентами за першість в області, коли Симчишин обіймав посаду першого заступника, а згодом в.о. голови Хмельницької державної адміністрації, а Гончар у той час керував Хмельницькою обласною радою. Обоє прийшли у владу на хвилі Революції Гідності від ВО «Свобода». Яка «чорна кішка» пробігла між колишніми побратимами, можна тільки здогадуватися. Як результат – обоє опинилися по різні боки барикад і знову доля їх звела у боротьбі за одне крісло – мерське.

Із Олександром Симчишиним теж ситуація доволі цікава. Отримавши перемогу на виборах Хмельницького міського голови 2015 року із результатом 59,99% голосів, діючий очільник Хмельницької міської ради продовжує активно торувати визначену стежку. Варто зазначити, що як і 5 років тому, так і тепер на посаду міського голови Олександра Симчишина висунула і підтримуватиме ВО «Свобода». Однак тепер, досвідчений та амбітний міський голова вирішив зробити хід конем і створив свою іменну партію – «Команда Симчишина».

Швидше за все, рішення політичне і стратегічне, адже у такий спосіб кількість «своїх» депутатів у міській раді можна подвоїти: і від ВО «Свобода» хтось пройде, і від новоствореної «Команди Симчишина» теж виборці когось підтримають. Чи вдалим виявиться такий політичний віраж для Олександра Симчишина – про це дізнаємося вже 25 жовтня.

А допоки виборча кампанія набирає обертів. У цьому стрімкому вирі впевнено і стабільно йдуть до перемоги такі політичні велетні, споконвічні антагоністи ВО «Батьківщина» та Європейська Солідарність.

Останні поки випередили сердечних принаймні із датою проведення конференції, яка  відбулася у суботу 19 вересня. Представити і заодно познайомитися із кандидатами на місцевих виборчих перегонах на Хмельниччину особисто завітав п’ятий Президент України Петро Порошенко. Він зауважив, що пишається командою і точно всім довіряє.

Очолив Хмельницьку ЄС Володимир Ар’єв. На своїй сторінці у соцмережі він написав: «У нас нема популярних спортсменів, коміків і музикантів чи випадкових весільних фотографів. У нас є фахівці з досвідом і без корупційних хвостів «міцних господодарників».

Хмельницька обласна організація ВО «Батьківщина» представила своїх кандидатів у дворі біля офісу організації. Погожого недільного дня партійці з гарячим серцем заслуховували багатогодинну презентацію програмних засад висуванців. Пресслужба партійної організації на сторінці у соцмережі повідомила: «Захід складний і тривалий, адже для затвердження понад півтори тисячі кандидатур до рад всіх рівнів та на міських і селищних голів по процедурі, як вимагає закон, потрібно не одну годину часу».

Підбадьорила і підтримала своїх однодумців лідерка партії Юлія Тимошенко, щоправда, у телефонній розмові з присутніми.

У неділю відбувся з’їзд Хмельницької обласної організації політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ». В області її представляють Сергій Лабазюк, Віктор Бондар та Сергій Іващук. Це підприємливі політики зі значним досвідом участі у передвиборчих перегонах, яких об’єднав політичний проект Коломойського. До цього кожен з них був у різних політичних проектах.

Під час з’їзду затвердили списки кандидатів у ради всіх рівнів, на посади міських голів, а також передвиборчу програму. Партійний з’їзд проходив доволі скромно, порівняно з пафосною презентацією команди, яка припала на кінець серпня.

Підсилити команду «За МАЙБУТНЄ» запросили заслужених лікарів України Андрія Кланцу та Івана Гуцала, Віталія Коліщака – сина відомого у Хмельницькому Віктора Коліщака, який чотири рази безуспішно балотувався до Верховної Ради України. До слова, Віктор Коліщак у 2014 році висувався від Блоку Петра Порошенка по 188 виборчому округу, по якому тепер висувається його син Віталій.

У суботу відбулась ще одна партійна конференція – Хмельницької обласної організації політичноі партії «ЗА КОНКРЕТНІ СПРАВИ».  Як відомо, ідейним лідером цієї політичної структури, яка вже понад 5 років активно присутня на теренах Хмельниччини, є Олександр Герега.

Серед впізнаваних постатей команди висувається Вадим Лозовий, який протягом 2018-2019 очолював Хмельницьку обласну державну адміністрацію, Світлана Лукомська, екс-очільниця обласного департаменту соціального захисту населення.

Із розмахом, зі сцени з широкоформатними екранами презентували своїх висуванців «Слуги народу». На їхню обласну конференцію, яка відбулася 9 вересня, приїхав діючий Президент України Володимир Зеленський. У хмельничан досі стосовно візиту глави держави залишилося чимало питань – з якою метою він відвідував Хмельниччину? Чи то представити висуванців від «Слуг народу», чи інспектувати державницьку роботу на Хмельниччині?

Від команди провладної партії висувається на посаду міського голови Інна Ящук, декан факультету Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Кандидатка вже встигла «ославитися» з телефонним опитуванням, яке, начебто, проводила якась невстановлена соціологічна компанія. Хмельничанам у вихідний день телефонували із запитанням, чи знають вони Інну Ящук і пропонували розповісти про неї, як про кандидата на посаду міського голови Хмельницького.


Словом, як у тому прислів’ї – курчат восени лічать… так і вибори 25 жовтня покажуть, хто і в якій кількості сформує політичну карту нашого краю.

Яку політичну палітру оберуть виборці? Чи яскравою і веселою вийде ця картина? – Дізнаємось згодом!

Автор: Юлія Ростоцька

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter