Новини
Вибори

ОПОРА у Хмельницькому зафіксувала використання адмінресурсу та агітацію в освітньому закладі

Кандидатки на місцевих виборах від партії “Слуга народу” зустрічалися з колективом Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді та під час зустрічі розповсюджували агітаційні листівки. Про це повідомляє офіційний сайт ОПОРИ.

Інна Ящук та Олеся Фролова, які балотуються у Хмельницьку міську раду на виборах 25 жовтня від партії “Слуга народу” провели зустріч із колективом освітнього закладу, під час якої розповсюджували агітаційні листівки. Цей факт зафіксувала присутня на місці події спостерігачка від ОПОРИ.

У одній з листівок – фото Інни Ящук, яка ще висувається від партії “Слуга народу” на посаду Хмельницького міського голови. В агітці вказано причини, чому кандидатка балотується на посаду міського голови, а також її передвиборна програма. Вказано також вихідні дані, як того вимагає виборче законодавство (частина 2 статті 53 Виборчого кодексу України).

“Натомість інша листівка – роздрукований зразок виборчого бюлетеня, розробленого ОПОРОЮ з просвітницькою метою, з прикріпленим до нього аркушем, на якому зазначено назву партії «Слуга народу», номер партії у бюлетені та номер кандидатки Олесі Фомової у територіальному виборчому списку – усі елементи розміщені на аркуші приблизно так само, як на зразку бюлетеня. Вихідних даних або інформації про те, що матеріали виготовлені на власному обладнанні кандидатки, на листівках не було”, – йдеться в повідомленні ОПОРИ.

Пані Ящук пояснила, що зустрічалася з колективом як депутатка Хмельницької обласної ради на запрошення керівника закладу. Зустріч проходила в обідню перерву, тому вона роздала кожному присутньому учасникові зустрічі свої агітки.

«Я з ними зустрічалася в їх вільний час. Я не розмістила і не залишила жодної листівки в приміщенні, я не залишила для агітації, тобто я роздала кожному в руки і запитала, чи можу я роздати ті матеріали. Мій сьогоднішній візит був в період обідньої перерви», – наголосила кандидатка Інна Ящук.

Натомість, Олеся Фролова пояснила:

«Це було роз’яснення. Листівки я не роздавала. У мене ще листівки не виготовлені. Немає ні макету, ні фотографії, тому листівок своїх я не роздавала. Роз’яснення було, як голосувати, що робити, нові бюлетені які – ця інформація звучала. Свого роду це був юридичний лікбез щодо того, які зміни в законодавстві по голосуванню, щодо того, які зміни по документах, що людям треба привести у відповідність», – зазначила кандидатка.

У свою чергу, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик пояснив наступне:

«Агітаційна зустріч кандидатки, яка водночас є депутаткою обласної ради, з трудовим колективом закладу, що підпорядковується обласній раді, та ще й в робочий час може мати ознаки використання адмінресурсу, а самовільне зміщення обідньої перерви керівником закладу задля зустрічі з кандидатками – ознаки тиску на працівників. До того ж ОПОРА категорично не сприймає використання кандидатами символіки ОПОРИ під час виборчої агітації».

Автор: Юлія Ростоцька

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter