Новини
Політика

Як захистити людей від COVID-19 і створити нову медицину: план дій від «Сила і Честь»

Сьогодні про медицину говорять ледве не на кожному кроці. Особливо з початком виборчих перегонів до місцевих рад. Але крім банальних фраз про «якісну і доступну медицину» ми більше нічого не чуємо.

Водночас пандемія коронавірусу набирає обертів. Цифри хворих і жертв від COVID-19 зростають. За кожною – чиєсь життя, розбиті надії. Щоб захистити людей від хвороби, потрібно діяти, а не чекати, коли в лікарнях не залишиться жодного вільного місця. Саме такий підхід сповідують в партії Ігоря Смешка «Сила і Честь».

Днями її представники розповіли, що потрібно зробити для швидких змін в медицині. В Хмельницьку обласну раду від партії балотується п’ять медиків. Ще більше медичних працівників від «Сила і Честь» висувається в місцеві ради різних рівнів по всій Хмельницькій області. Тож, запевняють в партії, у них достатньо знань і досвіду, щоб змінити ситуацію на краще.

Одна з ключових проблем в галузі – «зрівнялівка» і диспропорції в оплаті праці медиків. Після проведення першого етапу медичної реформи сімейні лікарі отримують 10-15 тис грн зарплати щомісяця, і навіть більше. Це добре, водночас вузькопрофільні лікарі – хірурги, кардіологи, ЛОР-лікарі – заробляють в середньому 5-7 тис грн, хоча мають більше навантаження і вищий рівень відповідальності.

Оксана Поляк, лікарка-кардіолог, кандидатка у депутати від «Сила і Честь»

«Лікар хоче не лише їсти, але й навчатися, брати кращий європейський досвід для лікування наших пацієнтів. Але що він може зробити за 5-7 тис грн? Боротися за виживання в Україні або виїхати за кордон, в ту ж Чехію, де готові платити нашим спеціалістам набагато більше», – розповідає лікарка-кардіолог, 3-ій номер у списку «Сила і Честь» в Хмельницьку обласну раду Оксана Поляк.

Ще більше ситуація загострилася після початку пандемії. Фактично, медиків кинули на передову нового фронту боротьби з COVID-19 з голими руками. Без засобів захисту, медичного оснащення і за ту ж мізерну зарплату. Досі медикам не виплачено обіцяних доплат. Та ще й не усім ця доплата передбачена.

«Наша лікарня не вважається опорною по лікування від COVID-19. Але коли пішов стрибок захворювань, до нас привозять хворих і ми лікуємо, бо не можемо не приймати таких пацієнтів», – наголошує медичний директор Кам’янець-Подільської міської лікарні, кандидатка у депутати Кам’янець-Подільської міської ради від «Сила і Честь» Тетяна Дідич.

Тетяна Дідич, медичний директор Кам’янець-Подільської міської лікарні, кандидатка у депутати від «Сила і Честь»

За її словами, за весь час карантину вона та її колеги отримали від 2 до 5 тис грн премії, та ще й завдяки тому, що працівники місцевого виконкому зголосилися на два тижні піти в неоплачувану відпустку і зекономлені кошти виплатили лікарям та медсестрам.

За таких умов частина медиків звільняється. Зрозуміло чому – не кожен готовий жертвувати собою і ризикувати життям близьких та рідних за декілька тисяч гривень.

Сергій Полоневич, лікар-хірург обласної лікарні, кандидат у депутати від «Сила і Честь»

Щоб негайно вирішити цю проблему, лікар-хірург Хмельницької обласної лікарні, 8 номер у списку в Хмельницьку обласну раду Сергій Полоневич від імені обласного осередку партії подав електронну петицію до Президента Володимира Зеленського з вимогою виплатити обіцяну надбавку лікарям і забезпечити лікарні усім необхідним для боротьби з COVID-19 – засобами захисту, киснем, апаратами штучної вентиляції легень та іншими необхідними матеріалами.

Крім того, партія «Сила і Честь» наполягатиме на відмові від «зрівнялівки» і гідній оплаті праці усім медикам. Має бути створена прозора і справедлива система мотивації. Кожен кваліфікований медик, який добре лікує пацієнтів, повинен думати про розвиток і підвищення кваліфікації, а не виживання. Відтак «Сила і Честь» добиватиметься цього і в місцевих радах, і на загальноукраїнському рівні.

Ще одне завдання, яке бере на себе партія Ігоря Смешка в Хмельницькій області – переоснащення лікарень і забезпечення пацієнтів усім необхідним для надання швидкої та невідкладної допомоги у перші дні лікування.

«Багато кажуть про дефіцит коштів на медицину, але навіть за допомогою тих бюджетів, які у нас є, можна зробити набагато більше. Головне – дати по рукам тим, хто краде», – наголошує лікар-хірург Сергій Полоневич.

На жаль, в медицині досі існує практика так званих «відкатів», коли втридорога купується обладнання через «свої» компанії, а різниця кладеться в кишеню організаторам схеми. Це мільйони гривень, які могли б піти на ЕКГ та УЗД апарати, апарати ультразвукової терапії, різноманітні інструменти, хірургічне обладнання та багато іншого. Натомість частина коштів йде «наліво» і сьогодні лікарі частину обладнання купують самостійно, в складчину з колегами. Інша частина витрат лягає на плечі пацієнтів, які змушені приходити в лікарні з усім своїм, починаючи від бинтів і закінчуючи лікарськими препаратами.

«Так не повинно бути. Коли я потрапляю в лікарню, я маю отримати допомогу і лікування, а не думати, скільки грошей у мене в кишені», – пояснює Тетяна Дідич. Її підтримує колега з Кам’янця-Подільського, кандидат в депутати від СІЧі, лікар Ігор Шевага.

Це можливо зробити за умови прозорого і ефективного розподілу коштів бюджету і ліквідації тіньових схем. Щоб вирішити це питання, «Сила і Честь» проведе аудит витрат і змусить корупціонерів забути про те, як наживатися на медицині.

Також партія зробить усе, щоб зберегти медицину на селі.

Медичне крило «Сила і Честь» вважає, що це – наше коріння. Без сільських амбулаторій і ФАПів люди не можуть вчасно отримати допомогу. Інколи буває, що й укол немає кому зробити. Це недопустимо, – переконані в партії.

Насправді, щоб зробити медицину людино-орієнтованою, не потрібно вигадувати велосипед. Варто використати досвід інших країн і навіть – інших областей. До прикладу, на Рівненщині зуміли реалізувати проєкт надання кваліфікованої допомоги жителям сіл та містечок завдяки телемедицині. Там в кожній амбулаторії є лікар або фельдшер, який має кардіограф, інколи рентген. В будь-який момент він може обстежити пацієнта і проконсультуватися з лікарями в обласній лікарні. Це допомагає виграти час і врятувати життя людей – пацієнту не потрібно чекати або їхати в область.

Відтак, згідно з планом дій «Сила і Честь», нова медицина – це нова система плати праці лікарів, нова система оснащення лікарень, повне забезпечення пацієнтів усім необхідним в перші дні лікування, а також – збереження медицини на селі, щоб кожен житель області, незалежно від місця проживання, вчасно міг отримати допомогу.

«Ми це обов’язково зробимо», – наголошують медики, які йдуть в депутати від «Сила і Честь» і закликають усіх зробити свідомий вибір 25 жовтня.


Політична агітація
Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter