Новини
Політика

Через судову тяганину партія на Хмельниччині із запізненням починає агітаційну кампанію

Технічна помилка у списках, яку не дали можливості вчасно виправити, призвела до того, що у Шепетівці кандидати у депутати від політичної партії «Наш край» до Шепетівської ОТГ матимуть менше часу на участь у передвиборчому процесі.

Днями Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила інформацію про те, що Шепетівська міська ТВК відмовилася реєструвати список кандидатів у депутати від Хмельницької обласної організації політичної партії «Наш край». Причина – нібито порушення гендерних квот у списку партії. При цьому міська ТВК Славути, попри аналогічне порушення закону, кандидатів від Хмельницької регіональної організації партії «Опозиційна платформа – За життя» таки зареєструвала.

Представники партії з таким рішенням комісії не погодилися і пішли оскаржувати дії членів ТВК до Хмельницького окружного адміністративного суду. Рішення по справі суд прийняв ще 3 жовтня. В ньому, зокрема, йдеться про те, що позивач, Хмельницька обласна організація політичної партії «Наш край», у суді пояснив: під час складання єдиного та територіальних виборчих списків була допущена технічна помилка, оскільки кандидати у депутати змінювали свої місця у списках. А при формуванні та затвердженні єдиного та територіальних виборчих списків кандидатів до Шепетівської міської ради Шепетівського району Хмельницької області дотримані вимоги гендерної квоти.

Суд дослідив надані позивачем рішення зборів Хмельницької обласної організації ПП «Наш край» та виявив, що вони складені з дотриманням вимог частини 9 статті 219 Виборчого кодексу України.

«У цих списках забезпечена присутність у кожній п’ятірці… кожного виборчого списку чоловіків і жінок (не менше двох кандидатів кожної статі)», – йдеться у рішенні.

У підсумку суд, керуючись відповідними статтями Кодексу адміністративного судочинства України, вирішив: позов Хмельницької обласної організації ПП «Наш край» задовольнити, а постанову Шепетівської міської територіальної виборчої комісії визнати протиправною та скасувати.

Коментуючи ситуацію, що склалася, депутатка Хмельницької обласної ради Тетяна Василик, яка в єдиному виборчому списку партії на місцеві вибори 25 жовтня йде під номером 3, каже:

«Нас відновили в правах. Відбулося засідання комісії ТВК, яка визначала нас членами виборчого процесу. Але внаслідок такого затягування процесу ми тільки зараз починаємо свою агітаційну кампанію. Ми все зробили правильно, у нас повністю збережена гендерна квота. Але через технічну помилку, яку нам не дали можливість виправити у визначені законом терміни, ми перебуваємо у нерівних, порівняно з іншими партіями умовах».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter