Новини
Інфраструктура

У райцентрі на Хмельниччині відновлять об’єкти інфраструктури на 65 мільйонів

Відремонтувати дорогу, осучаснити приміщення опорного ліцею, завершити будівництво спорткомплексу та встановити сучасні очисні споруди у смт Віньківці Хмельницької області пообіцяв народний обранець. Притому, обіцянку свою планує виконати незалежно від результатів виборів.

Народний депутат України, голова Хмельницької обласної організації партії «Слуга народу» Сергій Мандзій на запрошення місцевої громади відвідав селище міського типу Віньківці. Мешканці звернулися до народного обранця про допомогу, адже депутат, який обирався по цьому округу не хоче чути громаду. Натомість у райцентрі накопичилося багато проблем, для вирішення яких необхідна підтримка центральної влади.

Сергій Мандзій відвідав місцевий ліцей, ознайомився зі станом траси Хмельницький – Віньківці – Дашківці, а також проінспектував два об’єкти будівництва, роботи на яких зараз заморожені. Це спортивний комплекс «Юність» та очисні споруди каналізації.

Місцевий ліцей є найбільшим навчально-виховним закладом району. У 2018 році він став опорним закладом у районі, зараз там навчається 654 учня з Віньковець та навколишніх сіл. Ліцей складається з двох будівель, які були зведені ще у 1954 та 1985 роках. За цей час там не проводилося капітальних ремонтів. Тож у закладі потребують заміни внутрішні електричні мережі,  мережі теплопостачання та водозабезпечення, які за роки експлуатації не витримують  сьогоднішніх навантажень. Освітлення класних кімнат також не відповідає санітарним вимогам. Практично відсутня сучасна система пожежного захисту приміщення. Крім того, необхідно провести  капітальний ремонт внутрішніх туалетів, спортивного залу, шкільних коридорів тощо. Для проведення відповідних робіт ліцею необхідно майже 17 млн грн.

Ще одна важлива проблема, яка турбує місцеву громаду, – стан дороги Хмельницький – Віньківці – Дашківці. Оскільки зараз триває ремонт основних магістральних шляхів Хмельниччини, а також посилено ваговий контроль вантажівок, транспорт об’їжджає основні дороги через Віньковецький район. Це спричиняє серйозне руйнування районних автошляхів, особливо вказаної траси, дорожнє покриття якої перебуває в аварійному стані. Для ремонту найбільш зруйнованої ділянки необхідно 15,6 млн грн.

Ремонтні робити на спортивному комплексі «Юність» розпочалися ще у 2017 році, проте так і не були закінчені. На об’єкті проведено будівельні роботи всередині приміщень стадіону, також зроблено утеплення, відремонтовано трибуни та викладено бруківку перед ними. Проте вже два роки фінансування робіт не ведеться. Це призводить до руйнування спорткомплексу та нівелювання вже виконаних робіт. Для завершення реалізації  проекту  необхідно близько 7,5 млн грн.

Однією з найактуальніших екологічних проблем у районному центрі є забезпечення чистоти поверхневих вод від забруднення неочищеними господарськими та зливовими стоками. Незважаючи на зменшення обсягів забору води на виробничі потреби, спостерігається ще досить великий обсяг скидів забруднених стоків. Це пояснюється відсутністю у селищі сучасної системи очистки зворотних вод.

Тому виникла необхідність у будівництві нових очисних споруд, яке було розпочато у 2018 році і на сьогодні не завершено. На об’єкті проведено будівництво виробничого корпусу, придбано устаткування, розпочато спорудження площадкових мереж очисних споруд каналізації, а також будівництво мулових майданчиків. Проте для завершення робіт необхідно 24,9 млн грн.

«Те, що я сьогодні побачив, мене вразило, – зазначив Сергій Мандзій, підсумовуючи візит. – Це все дійсно дуже важливі проблеми, які потребують якнайшвидшого вирішення. Вже сьогодні ми розпочнемо готувати депутатські запити по кожному питанню окремо. Проте необхідно налагоджувати ефективну співпрацю між місцевою і центральною владою. Дуже важливо, щоб всі ланки і виконавчої, і законодавчої влади працювали спільно – це вже 90% успіху. Я сподіваюсь, що після місцевих виборів 25 жовтня, ця співпраця налагодиться і віньківчани не лише отримають відповіді на свої питання, а й побачать реальну роботу у напрямку вирішення даних проблем».

Народний обранець дав доручення місцевому осередку партії «Слуга народу» на чолі з Володимиром Лужняком,  а також команді кандидатів до обласної ради на чолі з Михайлом Демчишеним та Віталієм Шевчуком взяти озвучені питання під контроль і, незалежно від результатів виборів, максимально сприяти у їх вирішенні, пообіцявши, у свою чергу, підтримку з боку депутатського корпусу.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter