Новини
Суспільство

Дитячі майданчики на Хмельниччині привертають увагу ОПОРИ

Дитячі майданчики в Хмельницькому та поблизу нього встановлюють «з ініціативи місцевих мешканців та за підтримки благодійного фонду» одного з кандидатів у депутати. Спостерігачі ОПОРИ зазначають: такі дії можуть мати ознаки підкупу виборців.

Перший кандидат у депутати, який придумав напередодні виборів завойовувати прихильність виборців, використовуючи для цього дітей, а саме – встановлюючи дитячі майданчики, проклав стежину, якою ось уже понад десятиліття впевнено та без сумнівів крокують інші кандидати. Комусь це досі допомагає отримувати бодай скількись омріяних голосів виборців у день «Х», для когось стає причиною не дуже приємної популярності та пильної уваги з боку активістів.  

Про відкриття чергового майданчика в обласному центрі у мікрорайоні Лезнево, яке відбулося минулого тижня, на своїй сторінці у Facebook повідомила кандидатка в депутати обласної та міської рад від партії «За майбутнє» Майя Онищук.

Фото: Громадянська мережа ОПОРА

Схожий допис з’явився і на сторінці іншого кандидата до Хмельницької міської ради від цієї ж політсили Сергія Бабія.

Фото: Громадянська мережа ОПОРА

Спостерігачі ОПОРИ, які навідалися у мікрорайон наступного дня, з’ясували, що там дійсно встановлено два дитячі майданчики: один, який урочисто відкривали в присутності кандидатів, на вулиці Сагайдачного, а інший – на вулиці Головній. На обох майданчиках спостерігачі побачили таблички, на яких було зазначено, що «Дитячі майданчики встановлено з ініціативи місцевих жителів та при підтримці Благодійного фонду Сергія Лабазюка «Ми поруч!»

Фото: Громадянська мережа ОПОРА

Також в ОПОРІ зазначили: таблички були виконані у кольорах, які використовує політична партія «За майбутнє» для своєї брендованої продукції.

 «Оскільки кандидат Сергій Лабазюк є одним із засновників благодійного фонду «Ми поруч», встановлення дитячих майданчиків за підтримки цього фонду може мати ознаки підкупу виборців», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

Після звернення до представника Хмельницької обласної організації партії «За майбутнє» Миколи Заганяча в ОПОРІ отримали офіційний коментар. В ньому йшлося про те, що «обласна організація не має ніякого відношення до діяльності благодійного фонду. Благодійний фонд з обласною організацією жодним чином не синхронізує свою діяльність, і благодійний фонд здійснює свою діяльність постійно, а не лише в виборчий період».

Також, як зазначив представник партії, таблички на майданчиках у Лезневему замінили і надав фотодоказ.

Згідно з інформацією ресурсу YouControl керівницею Хмельницького обласного благодійного фонду «Благодійний фонд Сергія Лабазюка «Ми поруч» є Віолета Лабазюк, дружина кандидата і народного депутата Сергія Лабазюка. Крім того, Віолета Лабазюк балотується до Хмельницької обласної ради за списком партії «За майбутнє». У переліку засновників фонду вказано Сергія Лабазюка.

Не встигли вгамуватися пристрасті навколо одного майданчика, як увагу спостерігачів привернув інший. Відомий хмельницький блогер та активіст Андрій Попик повідомив на своїй сторінці у Фейсбук про оновлення в селі Грузевиця:

Коли я думаю, що мене вже нічим не здивуєш на виборах, і тут бабах! В с. Грузевиця, невідомий кандидат ставить дитячий майданчик на частині цвинтаря (чи прилеглої до нього території). Бігом розчищаються кущі, бігом ставиться паркан, щоб хоч якось відмежувати правнуків від прадідів.З табличкою “БУДУЄМО МАЙБУТНЄ ПОРУЧ ОДИН ОДНОГО” 🙂Але є і позитив: вже ніхто напряму не вказує на табличках назву партії, назву кандидата, назву “благодійного фонду” (бо вже знають, що правоохоронці трохи смикають за цей вид підкупу).

Коментарі до допису здебільшого іронічні, проте звертають увагу у них і на те, що, до прикладу, бодай якогось покриття на території майданчика немає, і після дощів до гойдалок та гірок дітям доведеться добиратися через болото.

Те ж саме, власне, можна сказати і про майданчик у Лезневому, ділянка під яким не лише не захищена від надмірної вологи, а й навіть не розчищена як слід.

Проте, у коментарях місцеві мешканці пишуть і про таке:

«Хата моєї бабусі за 100 метрів від цієї локації, я пам’ятаю її з 5 років, тобто вже 35 років. Там росли аварійні ясени і чагарники. Все що було – стежка навпрошки і дві витоптані галявини, на яких народ бухав. Років 10 тому там з’явився турнік, і трохи почистили чагарники. 2 місяці тому позрізали ясени, і пересунули межі кладовища метрів на 30. Майданчик на той час вже був».

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter