Новини
Політика

Хмельницька міська рада: що обіцяють кандидати

Особливою оригінальністю та конкретикою обіцянки як партій, так і кандидатів, що планують сісти в крісла депутатів Хмельницької міської ради, не відрізняються.

Що саме обіцяють виборцям партії, котрі балотуються до Хмельницької міської ради, ми спробували дізнатися, відслідкувавши останні заяви їх лідерів та ознайомившись з програмними засадами.

Погодьтеся, що в будь-якій «агітці» (газеті або листівці) кандидата чи політичної сили, розділ, де йдеться про передвиборчі обіцянки – чи не найцікавіший. Саме тут проявляється партія або кандидат, як вони є.
Але в багатьох випадках все тривіально: кандидати-бізнесмени обіцяють підтримувати підприємців, медики – відремонтувати лікувальний заклад, освітяни – збудувати дитсадок.

Складніше з партіями, адже в програму не втулиш обіцянку, наприклад, заасфальтувати сто метрів дороги в якомусь з мікрорайонів. Тому тут серед обіцянок численні «покращення»: підвищення рівня життя, створення нових робочих місць й таке інше. Словом, популізм чистої води.

Не виняток й цьогорічна виборча кампанія. Майже всі партії, що балотуються до Хмельницької міської ради (а їх 12) оприлюднювали майже шаблонні, як під кальку, передвиборчі обіцянки.

Наприклад, партія «влади» – «Команда Симчишина», що зареєструвала 42 кандидата до міськради – під час передвиборчої кампанії, здебільшого, не обіцяє, а хизується перед виборцями своїми здобутками за останні 5 років. Наголошуючи при цьому, що їх буде примножено. Загалом, йдеться про ремонти та реконструкційні роботи в обласному центрі.

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (42 кандидата), більш конкретне в обіцянках: тут і впровадження в місті цільових програм по підтримці малого та середнього бізнесу, недопущення подальшого скорочення кількості шкіл, лікарень та бібліотек. Найамбітніша ж і, разом з цим, тривіально-популістська обіцянка «Батьківщини» – ініціювання відміни закону про продаж землі і закону «Про гральний бізнес» рішенням міськради та в судовому порядку.

Про те, що Хмельницький колись вважався і фактично був промисловим містом, згадала партія «Сила і честь» (32 кандидата), що декларує припинення промислової деградації і створення умов для розвитку сучасних технологічних виробництв. Крім цього, політична сила обіцяє швидко навести порядок в громаді.

Про промисловість не забули і в партії «За майбутнє» (42 кандидата). Політсила обіцяє підтримувати її, а також середнє та мале підприємництво. Крім того, обіцяють розбудовувати інфраструктуру та розвивати медичні й освітні заклади обласного центру. Напевне, все це криється під найодіознішою обіцянкою серед декларацій решти партій. Ще під час презентації кандидатів на місцевих виборах її лідер Сергій Лабазюк категорично заявив: «Ми готові взяти на себе відповідальність за завтрашній день!».

Обіцянки «Європейської солідарності» (42 кандидата) чітко відповідають назві партії – ЄС планує збудувати Європу в Хмельницькому. Також на часі у ЄС – завершення процесу децентралізації та продовження адміністративної реформи. Серед решти обіцянок – захищати інтереси жителів громади «аж до суду».

У партії «За конкретні справи» (42 кандидата) особливої конкретики в обіцянках небагато. Партія обіцяє робити конкретні справи задля розбудови міста для відчутного покращення якості життя.

Все тривіально з обіцянками й у «Слуги народу» (42 кандидата) – «слуги» обіцяють зробити Хмельницький найкращим, боротися з корупцією та відновлювати історичні пам’ятники.

Решта партій, що йдуть до міськради («Воля», «Громадянська позиція», «Опозиційна платформа – За життя», «Наш край», «Радикальна партія Олега Ляшка»), особливою оригінальністю в передвиборчих обіцянках з-поміж інших не вирізнялися. Можливо, через це й мають невисокі рейтинги й слабку підтримку виборців, бо, відтак, і обіцяти нікому.

Зрозуміло, що безпосередньо у кандидатів в депутати Хмельницької міської ради передвиборчі обіцянки більш конкретизовані. Та все ж одноманітні: в основному, тут ремонти прибудинкових територій, облаштування скверів та зведення спортивних майданчиків.
А, зрештою, чи багато треба пересічному виборцю?..

«ПоділляNews» надалі прискіпливо слідкуватиме за діяльністю кожного з 42-х міських обранців та буде моніторити виконання ними передвиборчих програм. Про усі ігнорування обіцянок ми будемо нагадувати безпосереднього кожному депутату та тримати в курсі подій наших читачів.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter