Новини
Екологія

Хмельничанам нагадали про альтернативу осіннім багаттям

З початком осені у приватному секторі міста та у домогосподарствах області починається “сезон” ліквідації залишків літнього господарювання на присадибних ділянках. Замість палити суху рослинність та наражатися на небезпеку та штрафи, мешканці Хмельницького можуть утилізувати її правильно та без порушень закону.

У Хмельницькому сухе опале листя, гілля, картоплиння, іншу рослинність та залишки від неї з приватних домогосподарств вивозять централізовано, відповідно до графіку. Проте перш, ніж позбутися залишків діяльності у саду та на городі, їх потрібно підготувати до утилізації. Зокрема, гілля потрібно зібрати у в’язанки довжиною 80-120 сантиметрів.

Графік вивезення рослинного сміття у Хмельницькому такий:

  • перший понеділок місяця – мікрорайон Гречани;
  • перший вівторок місяця – мікрокрайон Заріччя;
  • перша середа місяця – Центр;
  • перший четвер місяця – мікрорайон Дубове (по непарну сторону від вулиці Купріна);
  • перша п’ятниця місяця — мікрорайон Дубове (по парну сторону від вулиці Купріна);
  • перша субота місяця — мікрорайон Ракове (вулиця Трудова до перехрестя вулиці Чорновола та Пілотської);
  • перша субота місяця — Південно-Західний мікрорайон.

Хмельничани також можуть вивезти «зелені відходи» самостійно до Центру управління відходами, розташованого біля міського полігону за адресою просппект Миру, 7.

Листя та гілля, пов’язане у в’язанки, можна привезти щоденно (крім понеділка) з 8.00 до 19.00. Відходи приймаються безкоштовно, зазначають у міській раді.

Також містянам нагадують, що з квітня набули чинності законодавчі зміни, які передбачають підвищення штрафів для паліїв сухої рослинності. Порушників можуть притягнути до відповідальності за статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Самовільне випалювання рослинності або її залишків).

Штрафні санкції, передбачені за порушення цієї норми, становлять від 3060 гривень до 6 120 гривень. Для посадових осіб штраф набагато більший – від 15 300 гривень до 21 420 гривень. Якщо такі дії були вчинені у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, громадян можуть оштрафувати на суму від 6 120 гривень до 12 240 гривень, посадовців – від 21 420 гривень до 30 600 гривень.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter